Koeien die het mediterrane kruid oregano gevoerd krijgen, zouden tot wel 25% minder methaan uitstoten, volgens onderzoekers van de Deense Aarhus University. Ze gaan nu in een 4-jarig project met commerciële partners uitzoeken hoe de benodigde oregano het beste geteeld kan worden en in welke vorm en hoeveelheid het kruid het beste aan koeien gevoerd kan worden.

Koeien hebben micro-organismen in hun magen die bij het verteren van voedsel methaan produceren. De koe stoot dit methaan, een broeikasgas, uit in de vorm van boeren en scheten. Op Foodlog passeerden al verschillende mogelijke remedies om de methaanuitstoot van koeien te verminderen de revue; van genetische selectie via 'airbags' tot DSM poedertjes en kruiden als basilicum, tijm en look. IJsmakers Ben & Jerry's brachten zelfs al eens ijs zonder koeienscheten op de markt.

Oregano staat bekend vanwege de hoge concentratie essentiële oliën en de antibacteriële werking. Dit maakt dit kruid zeer geschikt om op een natuurlijke manier de methaanproductie te verminderen. De Deense wetenschappers zien in eerste instantie vooral aanknopingspunten voor biologische boeren, maar ook voor gangbare koeien is methaanreductie van belang.

Naast de lagere broeikasgasuitstoot is volgens de onderzoekers bewezen dat oregano de vetzuurcompositie van melk positief beïnvloedt. Volgens Kai Grevsen, senior onderzoeker van het Department of Food Science, is de consument meer te betalen voor melk met deze speciale kwaliteiten en waarden. Hij hoopt dat deze melk op basis van klimaatvriendelijkheid verkocht zal worden aan milieubewuste consumenten. Of het voeren van oregano ook effect heeft op de smaak van de melk, gaan de onderzoekers verder uitzoeken.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af