In 2015 namen de bestedingen in supermarkten aan visproducten met het Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk (duurzame wildvangst) met 14% toe. Producten met het Aquaculture Stewardship Council (ASC)-keurmerk (verantwoorde viskweek) stegen met 150%. In totaal was in 2015 ruim 45% van de totale omzet aan vis in de supermarkt - ruim €540 miljoen - afkomstig van producten met het MSC- en ASC-keurmerk. Gecertificeerde visproducten worden de norm. Nederland loopt hiermee internationaal voorop in de certificering van het visschap, dankzij de houding van de consument én de keuzes en investeringen van Nederlandse supermarkten, vismerken en leveranciers in hun visassortiment.
MSC - Gecertificeerde visconsumptie in opmars ? Marine Stewardship Council
Lees ook
- Maak je borst maar nat: boodschappen flink duurder in 2023 (en daarna) 1 jan 2023
-
5
+Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool 9 jun 2020
- 0 Keurmerk voor gekweekte algen 25 jan 2019
-
6
+Meer vis met keurmerk in supers maar blikvis blijft achter 20 sep 2018
-
1
+Nederlandse consument schroomt niet om meer te betalen voor duurzamer eten 13 jun 2018
Dit is de rubriek In de Media. Soms bevatten berichten wonderlijk veel info in 100 woorden (zie bijvoorbeeld dat over de Duitse steunverdubbeling aan de melkboeren). Soms is het gewoon het discours zoals dat in de hoofden van mensen wordt geslepen, hopelijk in die gevallen met een filter op de al te vrolijke boel die pers- en zelfs krantenberichten er van kunnen maken. Soms zijn we ook maar een gewone krant. Ook wij hebben te weinig geld om alles te kunnen.
Ik snap wat je bedoelt, want we hebben er veel over geschreven: MSC is certificering en certificering volgt zijn eigen belangen. Jij schreef over MSC vis in het verleden onder meer dit. Ik onder meer dit. En er valt nog veel over te schrijven, vooral omdat landen als Noorwegen en IJsland betere regels en praktijken hebben dan MSC certificeert.
We hadden het hier zelfs over MSC die meer tonijn met een labeltje zou certificeren dan goed is voor de vis vanwege de vraag naar gecertificeerde vis (MSC reageerde daar keurig op)
Ik ontmoette laatst een medewerker van MSC die vroeger van de linkse voedselbeweging was. Ik overwoog nog om er een gesprek over te beginnen, maar dacht 'nee'. Als we het over MSC gaan hebben, dan moet het een Kwestie worden. Anders zijn het de zoveelste ouwe koeien uit de sloot.
Volgens Lucas Simons worden certificeringen op den duur echt betrouwbaar. Zelfs daar hebben we het over gehad. Of het echt is zo is? Milieucentraal kijkt - as we speak - naar al die keuren. Ik sprak laatst met ze en weet dat er een prachtig artikel in zit.
Ernstig sorry voor mijn verdachtmaking alsdat u een kop, boven het bericht slinks veranderde.
Maar lieve help, Foodlog: u kopieert een perbericht en past een kleinigheid aan omdat het u 'te gortig' was.
Ik heb toch liever een redactie die berichten weegt en er wat mee doet.
Wouter, nee hoor. Niets aan veranderd. Wel eens hoor, hier had bij moeten staan 'schrijft MSC in een persbericht'.
Maar ik zal het verklappen: in het persbericht stond dat er nu 'duurzame' vis in de schappen ligt. Dat vonden we te gortig. We maakten er 'gecertificeerde' van.
Nee hoofdredacteur, ik heb het persbericht van MSG, Foodlog neemt het over zonder enig onderzoek. U hebt intussen wel snel de kop boven het bericht veranderd.
Media, ik zou er wel een dagje cursus over willen geven..
Wouter, leg de twee teksten eens zorgvuldig naast elkaar en zoek het essentiële verschil dat de FL redactie aanbracht.