Donderdag deelde het landbouwministerie van de deelstaat Nedersaksen mee dat in Nedersaksen twee mogelijke gevallen van vogelgriep waren vastgesteld. Vandaag oordeelde het nationale referentielaboratorium FLI dat de afgeschoten wilde eend in Landkreis Cuxhaven besmet is met een laagpathogeen subtype van het vogelgriepvirus H5N1. Daarmee staat volgens het ministerie vast dat er zich laagpathogene vogelgriep bevindt in de wilde vogelpopulatie in Cuxhaven.

Bij het van een mogelijke besmetting verdachte ganzen- en eendenbedrijf in de Landkreis Lüneburg zijn vogelgriepantistoffen gevonden, maar geen actief virus. Het oordeel van de FLI is nog niet binnen. De verdenkingen zijn het resultaat van een monitoringprogramma door de deelstaat; bij de dieren is geen klinische infectie waargenomen.

Vooralsnog worden er daarom in Duitsland geen speciale preventieve maatregelen genomen tegen verspreiding. Wel is de commerciële pluimveesector geadviseerd alle benodigde biosecurity-maatregelen te nemen en is jachtopzieners gevraagd om extra alert te zijn op zieke dieren bij de jacht, meldt Nieuwe oogst.

In het door hoogpathogene vogelgriep getroffen Frankrijk zijn de maatregelen tegen verdere verspreiding aangescherpt, meldt Reuters. Inmiddels zijn in 5 departementen 30 gevallen geconstateerd. In de getroffen departementen plus een een aantal aangrenzende regio's zijn transporten aan banden gelegd en hygiënische maatregelen voorgeschreven. "De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om de pluimveeproductie in een groot gebied op effectieve manier te ontsmetten en moeten de nodige garanties bieden voor alle landen binnen en buiten de EU die Frans pluimvee en -vlees importeren", zegt het Ministerie van Landbouw in een verklaring.
Boerderij - Vogelgriepvirus Duitse wilde eend laagpathogeen
Reageer
  • Deel
Druk af