Slow Food schaart zich bij het groeiende aantal partijen dat de EU oproept de verlenging van de toelating van de onkruidverdelger glyfosaat in Europa tegen te houden.

Op 7 en 8 maart zal het EU Standing Committee on Plant, Animal, Food and Feed (PAFF Committee) besluiten of de toelating van glyfosaat met 15 jaar verlengd gaat worden. Glyfosaat is 's werelds meest gebruikte herbicide. Rondom glyfosaat speelt een fel debat; vorig jaar classificeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC), onderdeel van de WHO, glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend. In steeds meer producten, van groenten en fruit tot bier, worden sporen van glyfosaat aangetroffen.

Niettemin vinden het namens de Commissie ingeschakelde Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) en de Europese voedselveiligheidsinstantie EFSA dat glyfosaat niet schadelijk is.

Slow Food vraagt nu ook Europese regeringen de verlenging af te wijzen. Carlo Petrini, voorzitter van Slow Food International: “Er is geen ruimte voor compromissen. We moeten besluiten of de toekomst van ons eten in handen ligt van de chemische industrie met al haar beloften de planeet te zullen voeden - hetgeen, te oordelen naar de honderdduizenden tonnen glyfosaat die jaarlijks over de toonbank gaan, een smoesje is voor overduidelijke economische belangen - of van een beleid dat de gezondheid van consumenten en het welzijn van het milieu ter harte neemt."

Slow Food ondertekende ook de petitie 'Stop Glyphosate' van We.Move, één van de 6 milieuorganisaties (Global 2000, PAN Europe, PAN UK, Generations Futures, Nature et Progrès Belgique en Wemove.EU) die een formele aanklacht tegen de EU hebben ingediend.
FoodNavigator - Campaigners file formal complaint against EU over glyphosate
Reageer
  • Deel
Druk af