Mensen die in de kroeg een biertje doorgeven aan een jongere onder de 18, de zogenoemde wederverstrekkers, moeten ook aangepakt kunnen worden. Daarvoor pleit Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, aldus KHN-woordvoerder Joris Prinssen in een interview met BNR. "Inspecteurs kunnen iedereen aanpakken, behalve die groep."

Op dit moment voorziet de regelgeving in boetes voor de verkoper en de jongere zelf. Een ouder of vriend die een biertje of alcoholhoudend drankje doorgeeft aan een jongere, blijft buiten schot. Volgens Prinsen blijkt uit onderzoek dat 90% van de jongeren onder de 18 de drank nooit zelf koopt. In het interview zegt Prinssen dat het aanpakken van wederverstrekkers een expliciete wens is van de controleurs die de drank- en horecawet handhaven.

Prinssen vindt ook dat de normverandering in Nederland veel beter gestalte moet krijgen. De 'NIX 18'-campagne is bij veel mensen bekend, maar veel ouders handelen er volgens inspecteurs niet naar. "Het gaat ook om een restaurant waarbij de ondernemer nu de discussie aan ‘moet’ met een vader die vindt dat zijn zoon die net 17 is geworden wel een biertje mag."
BNR - 'Ook doorgeven van biertje aanpakken'
Reageer
  • Deel
Druk af