Duitse onderzoekers stelden op basis van met GPS-zendertjes uitgeruste ooievaars vast dat veel ooievaars hun jaarlijkse trektocht naar Afrika inkorten. De vogels 'overwinteren' op stortplaatsen waar ze genoeg te eten vinden.

De onderzoekers volgden 70 witte ooievaars uit 8 verschillende kolonies in Armenië, Griekenland, Polen, Rusland, Spanje, Duitsland, Tunesië en Oezbekistan gedurende de eerste 5 maanden van hun leven. Ooievaars trekken tussen juli en september naar Afrika, een trektocht van duizenden kilometers, om daar ten zuiden van de Sahara vooral insecten (sprinkhanen) te eten.

Uit het onderzoek bleek dat de Russische, Griekse en Poolse ooievaars hun traditionele migratieroutes tot in Zuid-Afrika volhielden. De Spaanse, Tunesische en Duitse ooievaars kwamen niet verder dan de Sahel, waar ze op vuilnisbelten overwinterden. De Oezbeekse ooievaars trokken helemaal niet weg. Op de vuilnisbelten is voor de ooievaars genoeg voedsel te vinden om de energieverslindende trektocht er voor op te geven. Behalve voedsel krijgen de overwinterende vogels op de belt ook plastic en vervuilende stoffen binnen.

De onderzoekers stellen dat het nog te vroeg is om te constateren of de voordelen van genoeg te eten hebben opwegen tegen de gevaren die met het eten van afval gepaard gaan. Ook zijn de gevolgen op lange termijn voor de soort en de ecosystemen op de verschillende locaties van de ooievaarstrek nog niet te overzien.
The Guardian - Birds stop migrating as rubbish dumps provide winter feeding grounds
Reageer
  • Deel
Druk af