In 2014/2015 moesten 33.781 Engelse kinderen jonger dan 10 jaar één of meer tanden laten verwijderen als gevolg van tandbederf. Dit is een stijging van 3% vergeleken met een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Britse Health and Social Care Information Centre. Vooral in de armere woongebieden neemt de mate van tandbederf toe.

Sinds de start van de metingen, in 2011/2012, kregen 128.558 kinderen te maken met het trekken van een tand. Bij de eerste metingen lag het cijfer nog op 30.761, nu 9,8% hoger. Nigel Hunt van the Royal College of Surgeons vindt een toename van bijna 10% in vier jaar onacceptabel. “Het is de belangrijkste reden waarom kinderen tussen 5 en 9 jaar worden verwezen naar het ziekenhuis."

Ook Sarah Hurley, Chief Dental Officer van de National Health Service, roept op tot actie. Ze noemt de cijfers ‘teleurstellend’ en zegt: “Ondanks dat mensen de impact van een dieet vol suiker begrijpen, hebben heel veel kinderen vergevorderd tandbederf – een eenvoudig te voorkomen ziekte. Kinderen in Engeland drinken meer suikerrijke dranken dan waar dan ook in Europa. We creëren een nalatenschap van obesitas en significante gezondheidsproblemen. Als we dit serieus willen aanpakken, is preventie de sleutel.”
BBC - Tooth decay still on the rise among English children - BBC News
Reageer
  • Deel
Druk af