Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat Omega 3 suppletie effectief is bij de behandeling van depressies.

Dat blijkt uit een Cochrane-review die gisteren werd gepubliceerd.

Omega 3 vetzuren zijn het afgelopen decennium erg populair geworden als vrij verkrijgbare voedingssupplementen. Ze worden gunstig geacht voor onze gezondheid. Volgens diverse onderzoeken zouden ze ook goed werken bij het tegengaan van forse depressies. Volgens de WHO zijn depressies goed voor 3% van de totale jaarlijkse ziektegevallen. Verwacht wordt dat dit percentage zal verdubbelen in 2030.

De nieuwe Cochrane review is gebaseerd op 26 onderzoeken met in totaal 1.458 deelnemers. Katherine Appleton van Bournemouth University leidde de review en zegt over het resultaat: “we hebben een klein-tot-matig positief effect kunnen vaststellen van omega 3 suppletie in vergelijking met placebo's. Het is echter zo klein dat het onwaarschijnlijk is dat het kan helpen bij depressie. Daarbij komt dat we de kwaliteit van de evidence beoordelen als laag tot zelfs heel laag."

Appleton zegt dat ze het van belang vindt dat mensen met een depressie dit moeten weten om hun behandeling zo geïnformeerd mogelijk te kunnen kiezen.
Wiley
Reageer
  • Deel
Druk af