De officier van justitie van de stad Turijn stelt een strafrechtelijk onderzoek in tegen 7 olijfolieproducenten. Uit een test eerder dit jaar door het Italiaanse consumentenblad Il Test bleek dat 9 van de 20 onderzochte flessen met Italiaanse extra vergine olijfolie andere olie zat.

De Italiaanse olijvenoogst viel vorig jaar flink tegen. Dat leidde tot prijsverhogingen en een grotere kans op fraude.

De onderzoeksresultaten van Il Test werden bevestigd door de Italiaanse douane. Ze lijken uit te wijzen dat de hoge prijzen inderdaad voor grootschalige fraude hebben gezorgd. Mogelijke manieren om olijfolie te 'vervalsen' is het gebruik van de goedkopere 'vergine'-olie in plaats van de 'extra vergine'. Ook kan goedkopere uit Spanje, Marokko of Turkije geïmporteerde olie bijgemengd worden. Het is zelfs niet uitgesloten dat andere oliesoorten, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, worden bijgemengd.

De Nederlandse olijfolie-ondernemer Ridder Drost toont zich op BNR niet verbaasd over de ingreep door de Italiaanse justitie. "We denken al veel langer dat dit doorgestoken kaart is. Wij hebben onze prijzen dit jaar met 30 à 40 procent moeten aanpassen, terwijl de grote merken op 3 euro konden blijven. Het is tijd om de consument hier eerlijk over te informeren."

Zeven van de genoemde olijfoliemerken zijn ook in Nederland te koop, onder meer bij Jumbo, Albert Heijn en Lidl. Het gaat om olijfolie van Bertolli, Carapelli, Pietro Coricelli, Sasso, Santa Sabina, Antica Badia en Primadonna. De supers geven aan de zaak te gaan onderzoeken, voor zover het om Italiaanse oliën gaat. De Nederlandse voedselautoriteit NVWA is op de hoogte van het onderzoek en wacht de resultaten af. Volgens de NVWA is er geen reden tot zorg over de kwaliteit van de verkochte olie.
BNR - Wordt de olijfolie-maffia nu eindelijk aangepakt?
Reageer
  • Deel
Druk af