Dat blijkt uit een bericht op de website van Groene stevia. De exploitant van de site meldt:

Helaas moeten we jullie vertellen dat onze webwinkel binnenkort gaat sluiten. Dit doen we niet zomaar, maar de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) heeft ons bezocht n.a.v. een klacht over het feit dat steviablad volgens de Europese wetgeving nog steeds een novelfood is. Ondanks een goed gesprek heeft de NVWA ons opgedragen de verkoop van groene stevia (blad en poeder) te stoppen.

Wij zijn het hier niet mee eens, omdat steviablad naar onze mening nooit als novelfood bestempeld had mogen worden. Dit wordt bevestigd door de uitspraak van een Duitse rechter uit 2011, waarin wordt aangetoond dat steviablad al voor 1997 in grote hoeveelheden binnen de Europese Unie werd gebruikt en verhandeld. Ook een onafhankelijk artikel geschreven door Rob van Berkel en Annie van Neerven geeft meer achtergrondinformatie over de zoektocht van steviablad in de Europese voedselwetgeving.


De exploitant geeft aan geen middelen te hebben om het verbod juridisch te betwisten.

Groene stevia in de vorm van bladeren en vermalen blad van de zoetsmakende steviaplant is populair onder mensen die hun suikergebruik willen terugdringen. De Europese wetgever heeft het product echter nog niet veilig verklaard voor menselijke consumptie. De NVWA blijkt het populaire product niet te willen gedogen.
Webwinkel Groenestevia.nl gaat sluiten - GroeneStevia.nl
Reageer
  • Deel
Druk af