De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde vandaag de lijst met alle namen en adresgegevens van de afnemers van vleesgroothandel Selten in Oss. Het gaat om alle bijna 1.800 directe en indirecte afnemers die in de periode 1 januari 2011 tot en met 13 februari 2013 vlees of producten met het vlees van Selten hebben afgenomen.
De NVWA schrijft: "Het vlees van vleesgroothandel Selten moest destijds uit de handel genomen worden omdat de vleesgroothandel Selten de herkomst van het vlees niet duidelijk kon aantonen, en omdat er in rundvlees van de vleesgroothandel paardenvlees was aangetroffen. De afnemers en indirecte afnemers van de vleesgroothandel wisten dit niet toen zij het vlees kochten. [..] Openbaarmaking van de gegevens is een gevolg van een uitspraak van de rechtbank Amsterdam op 2 december 2015 over een WOB-verzoek van Foodwatch. Eerder maakte de NVWA al een lijst met alle producten waar het vlees van de vleesgroothandel in verwerkt was openbaar. In deze lijst stond ook welke acties de betrokken afnemers hebben ondernomen."
Op de lijst staan slagers, groothandels, retailers en restaurants. Het tweede deel van lijst bevat verschillende soorten vleesproducten en welke 'corrigerende maatregelen' er zijn genomen. In veel gevallen bleek het bij informeren afnemers te blijven en was het vlees al geconsumeerd.
Voedselwaakhond foodwatch gaat "de vrijgegeven documenten de komende tijd bestuderen en zal met de NVWA in gesprek gaan om de informatie volledig en goed te duiden."
Het meest opvallende aspect van de openbaarmaking is het feit dat vrijwel alle bekende groothandels, speciaalzaken, slagers, supermarkten, bedrijfsrestaurants en horecabedrijven vlees van Selten blijken te hebben ingekocht. Het overweldigende aantal van 1.800 wederverkopers wordt bepaald door het feit dat vrijwel ieder bedrijf altijd wel een product in het assortiment heeft waarin vlees van een Nederlandse vleesbedrijf is verwerkt. In die zin zegt het aantal dus weinig tot niets over criminele netwerken. De 'helers' moeten gezocht worden onder de directe afnemers van Selten die 'rundvlees' inkochten tegen een prijs die onmogelijk marktconform kon zijn. Die afnemers zijn niet met naam en toenaam gemarkeerd in de NVWA-lijst.
NVWA - abcNVWA | NVWA maakt namen afnemers vleesgroothandel Selten openbaar
De NVWA schrijft: "Het vlees van vleesgroothandel Selten moest destijds uit de handel genomen worden omdat de vleesgroothandel Selten de herkomst van het vlees niet duidelijk kon aantonen, en omdat er in rundvlees van de vleesgroothandel paardenvlees was aangetroffen. De afnemers en indirecte afnemers van de vleesgroothandel wisten dit niet toen zij het vlees kochten. [..] Openbaarmaking van de gegevens is een gevolg van een uitspraak van de rechtbank Amsterdam op 2 december 2015 over een WOB-verzoek van Foodwatch. Eerder maakte de NVWA al een lijst met alle producten waar het vlees van de vleesgroothandel in verwerkt was openbaar. In deze lijst stond ook welke acties de betrokken afnemers hebben ondernomen."
Op de lijst staan slagers, groothandels, retailers en restaurants. Het tweede deel van lijst bevat verschillende soorten vleesproducten en welke 'corrigerende maatregelen' er zijn genomen. In veel gevallen bleek het bij informeren afnemers te blijven en was het vlees al geconsumeerd.
Voedselwaakhond foodwatch gaat "de vrijgegeven documenten de komende tijd bestuderen en zal met de NVWA in gesprek gaan om de informatie volledig en goed te duiden."
Het meest opvallende aspect van de openbaarmaking is het feit dat vrijwel alle bekende groothandels, speciaalzaken, slagers, supermarkten, bedrijfsrestaurants en horecabedrijven vlees van Selten blijken te hebben ingekocht. Het overweldigende aantal van 1.800 wederverkopers wordt bepaald door het feit dat vrijwel ieder bedrijf altijd wel een product in het assortiment heeft waarin vlees van een Nederlandse vleesbedrijf is verwerkt. In die zin zegt het aantal dus weinig tot niets over criminele netwerken. De 'helers' moeten gezocht worden onder de directe afnemers van Selten die 'rundvlees' inkochten tegen een prijs die onmogelijk marktconform kon zijn. Die afnemers zijn niet met naam en toenaam gemarkeerd in de NVWA-lijst.
Tja, eens te meer wordt aangetoond dat alleen het geld ertoe doet op inkoop niveau, alle directe kopers wisten gewoon met wie ze omgingen en in mijn beleving wat ze kochten.
In het AD melden diverse chefs van sterrenrestaurants niet te begrijpen hoe ze op de lijst terecht zijn gekomen. Aan de gasten is het in ieder geval niet geserveerd, hooguit aan het eigen personeel. Zo zegt Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve in Waalre dat hij "überhaupt nooit rundvlees op het menu" heeft. "Voor een tweesterrenrestaurant vind ik ossenhaas te gewoon. Soms maak ik tartaar van rundvlees, maar dat komt uit Australië. Dat is nooit een zakje los vlees, maar het is vacuüm verpakt en er zit een kaartje bij met de plaats van herkomst en datum van de slacht. Als we dat al niet meer kunnen geloven... Hooguit zou het in rookvlees of gehakt hebben kunnen zitten dat we wel eens bestellen voor het personeel. Die bied ik hierbij dan mijn excuses aan.''
Zelfs de 'helemaal-OK-voor-hip-en-ambachtelijk-etend-Amsterdam' formule De Krat en het sjieke Okura verkochten Seltenvlees. Werd daar 'Sashimi van paarderund?' verkocht, denkt iedereen nu De soap is compleet.