Gelderse kippenslachterijen en verwerkingsbedrijven lapten jarenlang de hygiëneregels aan hun laars. Dat concludeert Omroep Gelderland op basis van rapporten van de NVWA. Uit inspectierapporten uit de jaren 2010-2015 blijkt dat kippenvlees dat op de grond viel gewoon verder de productie in ging, kippenpoep op het vlees bleef zitten en salmonella-onderzoek niet op orde was. 5 van de 20 onderzochte bedrijven zouden stelselmatig de fout in zijn gegaan. Hoewel de NVWA regelmatig waarschuwingen uitdeelde, kwam het maar in enkele gevallen tot harde maatregelen zoals het stilzetten van een slachtlijn. De NVWA laat weten te werken aan het doorvoeren van verbeteringen in toezicht en handhaving.
Omr.GLD - Poep op kip, vallende kuikens en Salmonella; Gelderse kippenslachters hebben boel niet op orde
Lees ook
- 0 NVWA brengt inspectieresultaten zieken- en andere zorghuizen naar buiten 18 aug 2015
- 0 Belgisch Foodweb maakt inspectieresultaten (deels) openbaar 1 jul 2015
- 8 Pasteibakster tegen NVWA: dienstpoes beter dan muizengif 17 mei 2015
- 22 Deens bedrijf maakte ziekenhuismaaltijden in betonmolen 4 dec 2014
- 0 Belgische ‘NVWA’ moet inspectieverslagen openbaar maken 22 mei 2014
Aldi komt in de VS met een lijn antibioticavrije producten.
De "Never Any!" lijn omvat kip- kalkoen- en varkensproducten.
Nog onbekend is of Aldi ook in Europa met antibioticavrije producten gaat komen.
Inmiddels heeft in GB Karro een label voor antibioticavrij varkensvlees gedeponeerd.
Dick, het heeft er veel van weg dat Nederlandse onderzoekers eindelijk zijn begonnen met het in kaart brengen van antibiotica en esbl-besmettingen als een milieuprobleem.
Welk belang dacht jij dat een Consumentenbond heeft bij het adviseren van duidelijke en leesbare waarschuwingen en bereidingsinstructies op besmet vlees, Dick?
Dacht jij dat ze daar meer leden mee krijgen? Zou best kunnen, en dan volkomen terecht.
Er zijn media die heel wat grotere onzin verkopen terwille van de smeer en de kijkcijfers, en om traffic te genereren.
Ik ben inderdaad geschrokken te horen van de "pragmatische" instelling van de RIVM.
Wat ik probeer aan te geven: blijkbaar moet je zelfs bij dat instituut je gezonde verstand blijven gebruiken en ad hoc kritisch kijken naar de kwaliteit en onafhankelijkheid van onderzoeken.
Maar we dwalen een beetje af. Ik had #[#16](comment:193306) twee vragen aan mevrouw Simone Hertzberger , naar aanleiding van je bericht over smerige kippenslachterijen en suboptimale handhaving door de NVWA: overweegt AH een colistineban, en wat heeft AH Schippers geadviseerd qua duidelijke en leesbare etiketten op besmet kippenvlees?
Ik begin na talloze discussies (zie ook #[#1](comment:192960) en #2 ) met grote vreze te vrezen dat niet alleen de sector, maar ook supers, CBL en zelfs NVWA voedselveiligheid ZES jaar na de eerste gedocumenteerde dode door ESBL op kip nog steeds niet goed tussen de oren zit.
Terwijl er elk jaar nog steeds tientallen doden vallen door een ESBL infectie.
En iedereen denkt: da's een ver-van-mijn-bed-show, overkomt mij niet. Maar kan
ook jóu gebeuren bij een simpel prostaatonderzoek, Dick, of Cécile bij een opstijgende urineweginfectie, zoals dat eerder ook Daphne Deckers overkwam.
Dick, Marc Bonten heeft toch goede banden met het RIVM? En laten we wel wezen: de Consumentenbond heeft een onderscheidende legitimatie nodig om dingen te kunnen zeggen (ik haast me: dat begrijp ik volkomen).
ik begrijp niet meer wie je nog wel vertrouwt en om welke redenen.
Dat is dus merkwaardigerwijs exact wat er bijvoorbeeld ook in die RDA-antibiotica"zienswijze" is gebeurd, Dick: een advies over antibioticagebruik in de veehouderij waaraan wordt meegeschreven door de directeur van van Drie, die uit heel Europa ongespeende kalveren naar Nederland sleept om ze hier af te mesten, met alle ellende en antibioticagebruik van dien ;-)
Ik heb hieronder al eerder aangegeven dat het mij bijzonder heeft verbaasd, dat Schippers wél de supers en het Voedingscentrum om advies over etiketten op besmet vlees heeft gevraagd, maar niet deskundigen als o.a. Bonten, en de Consumentenbond.
Schippers heeft eerder het RIVM al om advies over vleesetiketten gevraagd. Merkwaardigerwijs vindt het RIVM het wel prima zoals het nu is. Terwijl o.a. Bonten en de Consumentenbond duidelijk maken dat de consument onvoldoende bekend is met de risico's en veilige bereidingswijzen van besmet vlees, de etiketten onderop de verpakkingen onduidelijk en slecht leesbaar zijn, en daardoor onnodig besmettingen opgelopen worden. Blijkbaar moet ook elk RIVM-advies apart op zijn merites beoordeeld worden.
De "pragmatische" wijze waarop het RIVM een flutonderzoekje naar de risico's van versnipperde banden op kunstvoetbalvelden heeft gehanteerd, en zich leent voor voorspelbaar trainerende onderzoeken naar Schiphol-fijnstof geeft ook te denken over de kwaliteit en onafhankelijkheid van dit tevoren als onaantastbaar onafhankelijk gewaardeerde instituut. Net zoals de opnieuw bagatelliserende reacties van Schippers overigens.