Afgelopen september noopte een onjuiste tekst over groene stevia Albert Heijn tot rectificatie van de Allerhande (oplage 2 miljoen). De Zaanse super moest toegeven dat uitspraken van lifestyleschrijfster Rens Kroes over het product incorrect waren geweest.

De Zaanse super verklaarde op zijn website: Steviolglycosiden, geëxtraheerd uit de plant met de Latijnse naam Stevia rebaudiana Bertoni, mogen aan levensmiddelen toegevoegd worden als zoetstof, als erkend additief met het E-nummer E960. De steviaplant zelf (gedroogde bladeren of in gemalen vorm) mag niet worden toegevoegd. De plant Stevia rebaudiana Bertoni wordt momenteel beschouwd als een niet-toegelaten nieuw voedingsmiddel (novel food) en mag dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. Albert Heijn verkoopt geen onbewerkte groene stevia, maar alleen producten waarin steviolglycosiden als additief door de wetgeving is toegestaan.

Docent gezonde voeding Liesbeth Oerlemans roept in de jongste printeditie van Voeding Nu de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit (NVWA) op helderheid te scheppen. Albert Heijn heeft volgens Oerlemans zijn rectificatie weer snel offline gehaald en niet gecorrigeerd in de breed verspreide Allerhande zelf. Daardoor leeft nu, stelt Oerlemans, onder het publiek de indruk dat gedroogde vermalen stevia een toegestaan additief is, terwijl dat niet zo is. Ze zegt dat ze met 'veel verwarring over dit onderwerp' wordt geconfronteerd.

Groene stevia is via webshops te koop. Oerlemans wijst op de verantwoordelijkheid van bedrijven en de NVWA. Zij moeten de consument beschermen en kunnen het niet maken om een eigen inschatting te maken van de gezondheidsrisico's die mensen door het gebruik van groene stevia kunnen lopen. "Ik zou de NVWA dan ook willen vragen de wet te handhaven", zegt Oerlemans. Omdat AH zou werken met onbevoegde 'deskundigen' geeft ze de grootste super van ons land deze tip: "Albert Heijn zou ik het advies willen geven vooraf beter te kijken met wie ze in zee gaan. Een blogger die zonder opleiding voedings- en medicatieadvies geeft aan mensen met diabetes zou geen podium moeten worden geboden."
VoedingNu - Voeding Nu - Voeding Nu : Onafhankelijke vakinformatie over voedsel, voeding en gezondheid
Reageer
  • Deel
Druk af