De meeste mensen die tomaten kopen, bewaren deze in de ijskast of ontvellen ze voor gebruik. Beide normale keukenpraktijken blijken funest voor het aroma van tomaten. Daarmee neemt ook de kwaliteitsperceptie van consumenten af.

Onderzoekers van het U.S. Horticultural Research Laboratory, Agriculture Research Service van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw houden zich bezig met de beste manieren om tomaten te kweken, te oogsten en te bewaren. Zij stelden vast dat de afgelopen 50 jaar het kenmerkende tomatenaroma is afgenomen. Dat leidt er toe dat consumenten klagen over de smaak.

In een recente studie, verschenen in HortScience, blijkt dat ook de consument zelf schuldig is aan het mindere tomatenaroma. De onderzoekers vergeleken 3 partijen rijpe, rode tomaten. De ene partij bewaarden ze 4 dagen gekoeld op 5°C, de tweede partij werd 4 dagen bij 20°C bewaard en vervolgens geblancheerd (5 minuten in water van 50°C) en de controlepartij bleef 4 dagen onafgebroken op 20°C. "Tomaten bewaren in de koelkast of blancheren heeft een substantiële invloed op de vluchtige stoffen en vermindert het specifieke tomatenaroma", concluderen de onderzoekers. Koel bewaren leidt tot nog meer aromaverlies dan blancheren.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af