De Britse start-up Oomi Noodles maakt noedels van viseiwitten. Het hoofdingrediënt van Oomi Noodles is duurzaam gevangen vis met een MSC keurmerk. Normale noedels bestaan uit tarwe- of rijstmeel. Oomi Noodles van vismeel bevatten 2,5 keer zoveel eiwit en 75% minder koolhydraten dan eiernoedels. Bovendien zijn ze glutenvrij en langer houdbaar. De bite en de textuur lijken precies op die van eiernoedels. Oomi Noodles speelt met dit 'revolutionaire' product in op de trends van eiwitrijke en glutenvrije producten op basis van zo duurzaam mogelijke dierlijke eiwitten.
Lees ook
pps: voor alle duidelijkheid: ik ben dus bepaald geen tegenstander van een MD of Japans met al haar aspecten - ook al worden er 'witte' koolhydraten gebruikt. De problemen met verkeerde koolhydraten liggen op heel andere vlakken. En de beleving van een goede natuurlijk gekruide pasta of rijstschotel met heerlijke salades maakt iedereen enthousiast voor gezond en lekker.
Net zoals overigens een lekkere boerenkool, witlofschotel, goede soep of rauwe andijvie stamp etc.
(met de juiste SUPER - helemaal niet zo ingewikkelde - recepten, waarin ik jullie graag wil voorzien), die eveneens supergezond zijn.... zonder MD en 'een beetje (te veel chemisch/ onnatuurlijk) van Knorr'!!!!
Gelukkig gaat culinair enthousiast Nederland steeds meer de goede kant op - dankzij goede koks(opleidingen), steeds meer betere restaurants met speciale bereidingswijzen, een steeds bewuster VC en voedingsdeskundigen... en zeker niet te vergeten 24Kitchen ;)
Ik ben behalve boos op de problemen veroorzakende geldslurpers vooral ook optimistisch!
Ook al doen onze koning en andere invloedrijke personen mee met de geldslurpers.... kunnen deze denk ik uiteindelijk het onderspit delven bij al het mogelijke genot... dat alles verslaat!
Het grootste probleem dat aangepakt moet worden is de bewuste energie en kennis bij de individuen... niet alleen de lezers van FL. Daar zijn personen als (mijn grote maatje) Jaap Seidell met zijn educatieve initiatief onmisbaar in.
Het gemak dient de Westerse mens... zoals al decennia lang... terwijl de echte gezonde zaken het onderspit delven. Food for life, duurzaamheid? Voor Nestlé(Danone)&co; een onbekend begrip. Eiwitten, vetten en koolhydraten... natuurlijk, op de goede manier verzadigend - koolhydraten verkeerd? Denk na - ook over alles wat hierover al op FL besproken is! En ja Wouter... ik ben boos! Boos op de huidige manier waarop met voeding omgegaan wordt... terwijl het zoooo veel beter kan (ik meende ook de nodige kritiek bij jou te bespeuren op dit product, dat niets van doen heeft met echt gezond- en lekker - culinair denken... noch met Japanse cuisine die natuurlijk bereikt wat Dick zo graag wil)
ps
witte rijst en pasta en brood zijn ongewenste koolhydraten... daar kan ik me wel bij aansluiten... maar toch is het de context die telt. Het supergezonde Japanse en Mediterrane dieet bestaat ondanks deze zaken. Wel denk ik dat het nóg beter kan. En deze 'start-up' is nog steeds niet gemaakt met gefermenteerde volkoren granen of '3 dagen deeg'. Bovendien.. voldoende eiwitten en (goede) vetten in het dieet verminderen de koolhydraatbehoefte aanzienlijk.. daar is geen kunstmatig product voor nodig.
#3, Frank, het gaat om een start-upje dat mensen een makkelijk eiwitproduct wil bieden om koolhydraten te mijden. Groenten erbij en je bent klaar zonder al die dikmakend energie die uit gangbare pasta komt. Nadeel is waarschijnlijk dat het met duurzaam niets te maken. Stel je immers voor dat alle pasta door vis zou worden vervangen. Maar als dat het doel niet is, denk ik dat deze Noodles een prima toekomst kunnen hebben bij de Julia's en Wagamama's.
Ook aanbevolen natuurlijk bij een Green Happiness dieet ;-)
Frank Buurman, hebt u het product al van dichtbij gezien en weet u iets van de productie? Wat doet u boos.
Zoals alles wat van Nestlé komt een idioot product dat niks met de Japanse cuisine van doen heeft. In die cuisine worden rijst en noedels gebruikt binnen een kader van gefermenteerd zeewier, andere zeevruchten (zoals krab en vis), verse kruiden als gember, knoflook en mierikswortel, paddenstoelen, groenten, natuurlijk gefermenteerde sojasaus etc.
Dat maakt de Japanse cuisine zo fameus en levensverlengend. Dit is een aanfluiting en degeneratie van voedingsleer. Net zoals die instantnoedels in een pakje van Unox etc.
Als je dan rijst met natuurlijk toegevoegde waarde wil, neem dan zwarte rijst - of zilvervliesrijst. Of noedels met Nori of inktvis-inkt gemaakt. Maar dat is mineur vergeleken met de rest van dit fameuze dieet, waarbij rijst en noedels 'vulling' zijn - aanvulling op een supergezonde context. Net zoals de Sushi-rage (met veel nep-surimi) niks te maken heeft met echte gezonde Japanse cuisine - maar toch veel meer dan dit. Meer-granen/ volkoren noedels lijken me dan nuttiger. Die krab neem je er gewoon bij.
Het echte culinaire en voedingskundige denken en doen wordt (nog steeds) om zeep geholpen door deze geldbeluste voedingsmultinationals (samen met de supermarkten), die al zo veel schade hebben aangericht - op velerlei gebied. Gelukkig wordt het tegenwicht steeds groter.