Wageningen University, RIKILT Wageningen UR en de VU Amsterdam lanceerden deze week de Food Fraud Vulnerability Assessment Tool (FFVA). Met deze tool kunnen bedrijven hun kwetsbaarheid voor voedselfraude inschatten.

Voedselschandalen zorgen wereldwijd voor een schade van naar schatting 30 tot 40 miljard dollar, schrijft Wageningen. Eerder deze week liet de Britse hoogleraar Chris Elliott zien hoe makkelijk met levensmiddelen te frauderen valt. Autoriteiten, consumenten en andere belanghebbende partijen verwachten dat de levensmiddelenindustrie proactief optreedt ten aanzien van mogelijke voedselfraude. De huidige systemen voor het beheer en monitoren van de voedselveiligheid zijn niet op deze taak berekend.

Met de FFVA tool, te downloaden via de site van PwC, beoordelen bedrijven hun kwetsbaarheid voor voedselfraude aan de hand van 50 vragen. De vragen gaan over opportunities (geschikt doelwit), motivations (gemotiveerde dader) en controlemaatregelen. Ze richten zich onder andere op de toeleveranciers, het supply chain netwerk, de eigen organisatie, de afnemers en de wijdere externe organisatie. De tool kan 'van erf tot bord' ingezet worden, ongeacht type, grootte of locatie van het voedselbedrijf.

De FFVA tool is ontwikkeld in samenwerking met SSAFE, een wereldwijde non-profit organisatie opgericht in 2006 om "voedselveiligheid in de gehele voedselproductie- en distributieketen te vergroten en de volksgezondheid te verbeteren". De SSAFE bestuursleden zijn McDonald’s, Nestlé, Danone, Zoetis, Cargill, Coca-Cola, Fonterra, Keystone, Kellogg’s, Kerry, SABMiller.
WUR - Tool om kwetsbaarheid voor voedselfraude in te schatten
Reageer
  • Deel
Druk af