Eén dag na het online verschijnen van een onderzoek naar de toxiciteit van GMO-mais Bt176, is de studie alweer van het internet verdwenen. De omstreden GMO-onderzoeker Gilles-Eric Séralini concludeerde, op basis van een langlopend onderzoek bij melkkoeien, dat Bt176 'hoogstwaarschijnlijk toxisch' is.

Het onderzoek, Pathology reports on the first cows fed with Bt176 maize (1997–2002) verscheen afgelopen dinsdag online in het open access blad Scholarly Journal of Agricultural Sciences (SJAS). Sinds woensdag is die site 'expired'. Het onderzoek is nog wel te vinden op de site GMWatch.

De koeien in het onderzoek kregen tussen 1997 en 2002 tot 40% GMO-mais gevoerd. In die tijd liep het aantal gezonde koeien met een hoge melkopbrengst drastisch terug. Het sterftecijfer liep op naar 10%, meldt FoodNavigator. De auteurs stellen dat de GMO-mais op lange termijn "toxische effecten heeft op zoogdieren, die over het algemeen niet opgemerkt worden omdat in de intensieve dierhouderij de vervangingssnelheid binnen de 3 jaar ligt".

Séralini kwam in 2012 in het nieuws toen hij op grond van langlopend onderzoek bij muizen concludeerde dat GMO-mais kankerverwekkend was. Na zware kritiek vanuit de wetenschap en instanties zoals de EFSA, trok het vakblad die publicatie terug. Twee jaar later werd het onderzoek opnieuw gepubliceerd in Environmental Sciences Europe.
FoodNavigator - Séralini study on GMO toxicity ?disappears? after one day online
Reageer
  • Deel
Druk af