Europa is een nieuwe koepelorganisatie rijker. Agroecology Europe zet zich in voor het verspreiden van het gedachtengoed van de agro-ecologie en wil dit hoog op de Europese duurzaamheidsagenda zetten. Doel van deze organisatie is wetenschap, landbouwpraktijk en sociale bewegingen rondom agro-ecologie verbinden en kennisuitwisseling stimuleren.

Eind vorige maand legden 19 experts op het gebied van agro-ecologie, uit 10 verschillende landen, de naam, visie, doelstellingen en organisatiestructuur vast. Alain Peeters, nu directeur van het Waalse onderzoekscentrum RHEA wordt de secretaris van Agroecology Europe. Het hoofdkantoor komt in België. Onder de oprichters is ook Jeroen Groot van de vakgroep Farming System Ecology van de Wageningen Universiteit.

Volgens Peeters onderscheidt agro-ecologie zich van andere landbouwpraktijken door een holistische benadering. Agro-ecologie behelst zowel techniek, wetenschap als een sociale beweging en wint steeds meer aan belang. Het eerste agro-ecologisch onderzoek dateert uit de jaren negentig, in Centraal- en Zuid-Amerika. Daar bestaat ook al een vergelijkbare koepelorganisatie, SOCLA. Naar verwachting wordt in de komende maanden ook in Noord-Amerika een soortgelijke koepelorganisatie opgericht.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Europese agro-ecologische koepelorganisatie opgericht - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af