De Zweeds-Deense zuivelcoöperatie Arla gaat in de VS samen met de Amerikaanse coöperatie Dairy Farmers of America (DFA) en 8 melkveehouders Cheddar maken van 'hoge kwaliteit'. Hiermee bedoelen de bedrijven kaas gemaakt van melk zonder groeihormonen en kunstmatige ingrediënten.

Cheddar is een Engelse kaas die, net als onze Goudse, inmiddels op verschillende plaatsen in de wereld wordt gemaakt. De kaas is zo populair in Amerika dat een derde van alle in de VS verkochte kaas cheddar is.

De markt voor hoogkwalitatieve cheddar is nog klein. Amerika hanteert een importquotum voor cheddar. Dat maakt het voor Arla aantrekkelijk om lokaal te gaan produceren. De zuivelproducent ziet de VS als één van de 6 groeiregio's waar het bedrijf op focust met zijn Good Growth 2020 strategie. In 2015 was Arla Food USA goed voor een omzet van €123 miljoen.

De joint-venture van Arla en DFA gaat in het westen van de staat New York een kleine nieuwe fabriek bouwen, ter waarde van €53 miljoen. Arla neemt 20% van het bedrag voor zijn rekening, DFA 70% en de melkveehouders de rest. De 70.000 ton rauwe melk die de 8 melkveehouders jaarlijks gaan leveren, moet aan dezelfde eisen voldoen als Europese melk. De fabriek moet tegen de herfst van 2017 kunnen beginnen met de verwerking van melk.
Boerenbusiness - Arla ziet gat in markt voor schone cheddar - Joint venture in VS | Boerenbusiness.nl
Reageer
  • Deel
Druk af