De Nieuw-Zeelandse arts Robyn Toomath gooit na 14 jaar campagnevoeren tegen obesitas het bijltje er bij neer. Volgens Toomath heeft ze na 14 jaar nationale campagnes niets bereikt. In Nieuw-Zeeland is 1 op de 3 volwassenen en 1 op de 10 kinderen obees. Het land staat op de derde plaats op de ranglijst van de meest dikke OESO-landen, na de VS en Mexico.

Toomath richtte in 2001 de organisatie Fight the Obesity Epidemic (FOE) op, waarmee ze zich specifiek op tieners met diabetes type 2 richtte. Ze voerde de afgelopen jaren actie voor een taks op frisdranken en junk food. Ook pleitte ze voor beperkingen op de marketing en advertenties voor junk food en op een verbod op frisdrank en ongezond eten op scholen. Maar zegt ze, na 14 jaar is er "geen vooruitgang geboekt".
Toomath werkt nu aan haar 'zwanenzang', een boek over obesitas. FOE zal zijn activiteiten en de website beƫindigen.

"Wij leven in een obesogene omgeving waarin veel te veel reclame wordt gemaakt voor energierijk maar nutriƫntenarm eten en drinken dat ook nog eens veel te gemakkelijk te krijgen is", zegt Toomath in The Guardian. "Over kinderen moeten we ons de meeste zorgen maken. Eetpatronen raken er al jong ingesleten, goede voeding is belangrijk voor de prestaties op school, obesitas leidt er toe dat kinderen minder bewegen en minder lichamelijke vaardigheden aanleren, frisdranken doen tanden rotten. Dikke kinderen worden gestigmatiseerd."
The Guardian - New Zealand obesity campaigner quits saying country has made 'no progress'
Reageer
  • Deel
Druk af