In 2015 veroorzaakte het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N2 in de VS de ruiming van meer dan 48 miljoen kippen en kalkoenen. Vorige week werd bekend dat op een pluimveeboerderij in Indiana een nieuw hoogpathogeen virus is aangetroffen. Het gaat om het H7N8-virus. Rondom de getroffen boerderij is een quarantainezone ingesteld. De dieren worden geruimd en vernietigd.

De Amerikanen zijn zeer gespitst op de vogelgriep, omdat de uitbraak van vorig jaar er toe leidde dat een groot aantal handelspartners de grenzen sloot voor pluimveeproducten. Ook kwam de eierproductie in gevaar. Het is nooit duidelijk geworden waar de H5N2-besmetting vandaan kwam en hoe het virus zich heeft kunnen verspreiden. Volgens de Dr. T.J. Myers van de Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) zegt op NBC News het nu aangetroffen H7N8-virus in de VS in wilde vogels, vooral eenden, is aangetroffen maar dat niet duidelijk hoe dit virus zich tot een hoogpathogene variant heeft kunnen ontwikkelen.

De H5N2-variant die aan de vorige uitbraak ten grondslag lag, kwam uit Azië en is waarschijnlijk met wilde trekvogels meegekomen. Het lijkt er op dat de nu gevonden H7N8-variant Amerikaans van oorsprong is. Er zijn geen gevallen bekend waaruit bijkt dat H7N8 ook besmettelijk zou zijn voor mensen.
NBC News - New Bird Flu Virus Strain Shuts Down Indiana Turkey Farm
Reageer
  • Deel
Druk af