Op zoek naar een oplossing voor de toenemende antibioticaresistentie, onderzoekt een internationale werkgroep 'oude' antibiotica.

Johan Mouton, hoogleraar microbiologie aan het Erasmus EC in Rotterdam, is voorzitter van de internationale werkgroep AIDA. Hij legt uit dat er twee veelbelovende categorieën 'oude' antibiotica zijn. De eerste categorie zijn middelen die kort na de oorlog op de markt kwamen. "Ze waren toen nodig, maar we wisten nog niet zo goed hoe we ze moesten ontwikkelen. En ook niet hoe we ze optimaal kunnen gebruiken", zegt Mouton. Met de kennis van nu onderzoekt AIDA hoe die oude middelen, die nog altijd beschikbaar en bovendien goedkoop zijn, precies werken en hoe ze het best ingezet kunnen worden.

De tweede categorie 'oude' antibiotica zijn middelen die niet toegelaten zijn in allerlei landen, omdat ze niet nodig leken. Die antibiotica zijn grotendeels van de markt gehaald en nauwelijks gebruikt. Volgens Mouton blijken sommige resistente bacteriën nog wel gevoelig te zijn voor "die oude middelen van veertig jaar geleden die eigenlijk niet meer te krijgen zijn." AIDA hoopt een aantal van die oude antibiotica weer op de markt te krijgen.
NOS - Oude antibiotica ingezet in strijd tegen resistente bacteriën
Reageer
  • Deel
Druk af