New York City versoepelt de regels voor drinken en urineren in het openbaar. Mensen die de regels overtreden, wacht niet langer strafrechtelijke vervolging, meldt The Guardian.

De nieuwe regels zijn net voor Saint Patrick’s Day - donderdag, 17 maart - van kracht geworden. Saint Patrick’s Day is een van oorsprong Ierse feestdag waarbij (veel) groen bier wordt gedronken en drinken in het openbaar en wildplassen aan de orde van de dag zijn.

Tot voor kort stond mensen die in New York de ‘quality of life’- regels overtraden, zoals drinken en plassen in het openbaar, een arrestatie en strafvervolging te wachten. Met de versoepeling vervalt de strafrechtelijke vervolging, zodat “het New York Police Department zich bezig kan houden met het onderzoeken van ernstiger zaken en tegelijkertijd de achterstand in strafrechtszaken vermindert,” aldus het openbaar ministerie.

De NYPD en de burgemeester zijn positief over dit nieuwe beleid, maar dat is niet iedereen. Robert Gangi, van the Police Reform Organizing Project in New York noemt het een onbelangrijke aanpassing die nauwelijks verschil zal maken. “Onder de nieuwe wet mogen mensen alleen opgepakt worden als ze nog eerdere openstaande overtredingen hebben staan. Voorheen mocht iedereen opgepakt worden voor het openbaar drinken en urineren, maar gebeurde dit over in de praktijk al alleen maar bij mensen met openstaande overtredingen. Uiteindelijk maakt het dus weinig verschil.”
The Guardian - New York City eases public drinking and urination laws before St Patrick's Day
Reageer
  • Deel
Druk af