De Nederlandse politiek staat niet open voor het invoeren van een suikertaks. Het is "teveel gedoe", "betuttelend" of niet het juiste middel om een gedragsverandering te bereiken. Door een extra heffing op suikerhoudende dranken zouden mensen gezondere keuzes gaan maken en dat zou helpen de obesitasepidemie te beteugelen.

De Telegraaf maakte een rondje langs de politieke partijen. PvdA-Kamerlid Groot stelt dat het "ontzettend veel gedoe" is. "Van allerlei producten moet je namelijk het suikergehalte gaan vaststellen. Ik zou zeggen: nu even niet. De Belastingdienst heeft al genoeg op het bordje”. Volgens het CDA is het uiteraard prima om de gezondheid te bevorderen, maar "waar trek je de grens? Suiker is een natuurlijk product." De SP is bij monde van Kamerlid van Gerven van mening dat de staat fabrikanten moet dwingen minder suiker te gebruiken: "Als het gaat over voeding, mag je best ver gaan.” Voor de SP is een extra belasting niet het juiste middel.

VVD en PVV zijn tegen beïnvloeden van het eetgedrag via een taks. "Mensen mogen zelf bepalen wat ze eten en drinken. Is het verstandig dat ze gezond eten? Ja. Maar moeten we daar een belasting voor invoeren? Nee”, stelt ” VVD’er Ziengs. PVV-Kamerlid Klever noemt een suikertaks ’betuttelend’. "Wij zijn tegen belastingverhogingen en al helemaal als het bedoeld is om gedrag te veranderen.”
De Telegraaf - De suikertaks rukt op, maar voorlopig niet in Nederland
Reageer
  • Deel
Druk af