Bacteriën worden immuun voor antibiotica. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe oplossingen. Je kunt bacteriën doden - zoals antibiotica doen - maar ze ook laten opeten. Dat doen zogeheten bacteriofagen. De eerste Nederlander is ermee buiten levensgevaar gebracht in een Belgisch ziekenhuis. Dat is vanavond te zien in het TV-programma Zorg.nu. De geavanceerde techniek werd geïmporteerd uit Georgië. Het gebruik ervan is eigenlijk verboden in de EU.
Nu.nl - 'Eerste Nederlandse patiënt door bacteriofagen buiten levensgevaar' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Lees ook
-
2
+Fagen niet sexy genoeg voor farmaceuten 24 okt 2024
- 2 Antibioticaresistentie begint in het riool 5 apr 2023
-
5
+‘Combinatie bestrijdingsmiddelen en antibiotica versterkt ontstaan resistentie’ 5 nov 2018
-
26
+Utrechtse artsen duiken in faagtherapie, een alternatief voor antibiotica 23 nov 2017
- 0 Antibioticagebruik landbouw VS stijgt 23% in 6 jaar 11 dec 2015
- 4 Meer doden door antibiotica-resistentie dan kanker in 2050 12 dec 2014
- 4 Nederlands bedrijf lijkt succesvol met antibioticavervanger 7 nov 2014
- 0 WHO waarschuwt: antibioticaresistentie is ‘global threat’ 30 apr 2014
- 0 Amerikanen maken zich ook zorgen over antibiotica 13 mrt 2014
- 0 NL gaat meer samenwerken met China in gezondheidszorg 10 sep 2013
#12.1 Tegen bacteriofagen kan je natuurlijk ook resistentie ontwikkelen. Over biocide en bleek gesproken, die zijn inderdaad slecht voor het milieu, maar als je die lokaal en tijdelijk kan genereren, zou dat in de praktijk best kunnen meevallen. Unilever heeft ooit ruim 20 jaar geleden gewerkt aan chloroperoxidase (CPO), wat hypochloriet kan genereren. Het hypochloriet gemaakt door het enzym gaf meer afdoding dan eenzelfde hoeveelheid toegevoegd aan de oplossing. Theorie was dat het enzym zich wat meer concentreerde rondom de bacterie en er daardoor lokaal eerder een dodelijke concentratie werd bereikt. Als je het enzym zou koppelen aan een antilichaamfragment zou de herkenning van het doel en de daaropvolgende afdoding perfect worden. Idee was om dit bijvoorbeeld in tandpasta tegen Streptococcus mutans in plaque te gebruiken. Het programma werd gestopt omdat de tandpasta dan alleen maar op recept gekocht zou mogen worden. Dit kon de industrie al ruim 20 jaar geleden, maar dat zijn ze vermoedelijk al weer vergeten
Er zijn nog andere mogelijkheden, óf en wanneer die beschikbaar komen weet ik niet, en of Unilever er een antibiotica van wil maken, weet ik ook niet. (Unilever heeft het patent overigens niet zelf ontwikkeld maar gekocht.) Het gaat om de Delisea Pulchra, het rode zeewier dat bacteriën niet doodt, niet laat opeten, maar om de tuin leidt, onder het mom van 'wat niet weet dat niet deert': "Bacteria can be killed with bleach or a biocide, but those options have their environmental drawbacks. Unilever thinks it has an effective and benign alternative in a halogenated furanone that the red seaweed Delisea pulchra generates on its exterior. Unlike traditional chemicals, the furanone doesn’t kill bacteria. Instead, it interferes with their communication, preventing them from informing one another that they should adhere to a dirty surface.http://cen.acs.org/articles/92/i46/Blue-Biotechnology-Rises-Below.html.