De Franse boer klaagt steen en been, maar zou de laagste productiekosten van heel Europa hebben. Dat blijkt uit vergelijkende cijfers van het International Farm Comparison Network (IFCN) die maandelijks worden gepubliceerd. Melkvee meldt het nieuws.

Nederland heeft de hoogste productiekosten van alle Europese landen en is per honderd kilo melk op een representatief melkveebedrijf ongeveer 43 euro aan kosten kwijt. Ongeveer 10 euro daarvan bestaat uit niet betaalde, maar berekende kosten van eigen productiemiddelen zoals eigen arbeid en berekende rente van eigen grond.
Frankrijk heeft met ongeveer 33 euro kosten per 100 kilogram melk de laagste productiekosten van alle belangrijke zuivellanden in Europa.

Buiten Europa liggen de productiekosten een stuk lager. Veel belangrijke zuivellanden zitten daarmee rond de 25 euro per 100 kilogram melk; Australië spant de kroon met circa 23 euro.

Opvallend is dat in de eveneens lage kostprijs van Amerikaanse melk (bijna 26 euro) de arbeidskosten nagenoeg volledig zijn meegerekend. Vanwege de grote omvang van 1.100 koeien moet het gemiddelde representatieve bedrijf in dit land veel gebruik maken van externe arbeid.
Melkvee - Nederland koploper melkproductiekosten - Nieuws - Economie - Melkvee.nl - Website voor melkveehouders
Reageer
  • Deel
Druk af