De Franse boer klaagt steen en been, maar zou de laagste productiekosten van heel Europa hebben. Dat blijkt uit vergelijkende cijfers van het International Farm Comparison Network (IFCN) die maandelijks worden gepubliceerd. Melkvee meldt het nieuws.
Nederland heeft de hoogste productiekosten van alle Europese landen en is per honderd kilo melk op een representatief melkveebedrijf ongeveer 43 euro aan kosten kwijt. Ongeveer 10 euro daarvan bestaat uit niet betaalde, maar berekende kosten van eigen productiemiddelen zoals eigen arbeid en berekende rente van eigen grond.
Frankrijk heeft met ongeveer 33 euro kosten per 100 kilogram melk de laagste productiekosten van alle belangrijke zuivellanden in Europa.
Buiten Europa liggen de productiekosten een stuk lager. Veel belangrijke zuivellanden zitten daarmee rond de 25 euro per 100 kilogram melk; Australië spant de kroon met circa 23 euro.
Opvallend is dat in de eveneens lage kostprijs van Amerikaanse melk (bijna 26 euro) de arbeidskosten nagenoeg volledig zijn meegerekend. Vanwege de grote omvang van 1.100 koeien moet het gemiddelde representatieve bedrijf in dit land veel gebruik maken van externe arbeid.
Melkvee - Nederland koploper melkproductiekosten - Nieuws - Economie - Melkvee.nl - Website voor melkveehouders
Nederland heeft de hoogste productiekosten van alle Europese landen en is per honderd kilo melk op een representatief melkveebedrijf ongeveer 43 euro aan kosten kwijt. Ongeveer 10 euro daarvan bestaat uit niet betaalde, maar berekende kosten van eigen productiemiddelen zoals eigen arbeid en berekende rente van eigen grond.
Frankrijk heeft met ongeveer 33 euro kosten per 100 kilogram melk de laagste productiekosten van alle belangrijke zuivellanden in Europa.
Buiten Europa liggen de productiekosten een stuk lager. Veel belangrijke zuivellanden zitten daarmee rond de 25 euro per 100 kilogram melk; Australië spant de kroon met circa 23 euro.
Opvallend is dat in de eveneens lage kostprijs van Amerikaanse melk (bijna 26 euro) de arbeidskosten nagenoeg volledig zijn meegerekend. Vanwege de grote omvang van 1.100 koeien moet het gemiddelde representatieve bedrijf in dit land veel gebruik maken van externe arbeid.
Pas op hier Johan 8.01, we hebben onlangs op FL van Krijn geleerd (zie -Gaat boerin Agnes Failliet?- 3 aug 15, #77) dat de kostprijsberekening van NL anders is dan die van Frankrijk (grens in methodologie zou al in Wallonie liggen, zie dat #77), het betreft dan eigen arbeid als kostenpost, die in Frankrijk buiten het plaatje gehouden zou worden. Dat scheelt een slok op een borrel natuurlijk, makkelijk 10 of 20% verschil daardoor. NL loopt dan wel voorop met die arbeid erbij te trekken, maar ligt er daardoor meteen helemaal uit als het om de laagste kostprijs gaat. Uiteindelijk is het allemaal gewoon boekhouden en vestzak-broekzak. Of is er toch een Europese uniforme rekenmanier (Eurostat??) bij dit soort vergelijkingen? Zal eens tijd worden!
Maar zelfs dan: dan heb je dat in lagelonenlanden (Slowakije) de melkkosten altijd flink lager uit kunnen komen, al het andere ex equo. In het land waar ik melk aan huis kocht van nomadische melkmeisjes was de kostprijs vd melk (vers en romig, niet mee geknoeid) zo'n beetje 0,00 euro/lt, maar als je de arbeid van het hoeden, melken en slijten erbij rekent? geen idee eigenlijk, mag je ook niet eens aan beginnen te rekenen natuurlijk, pure onzin, want dan blijkt ineens dat al die nomaden verlies maken, ondanks al dat melkgeld!
Toch knap dat de Nederlandse melk dan zo'n goede afzet kan genereren.
Misschien is het een voorbeeld voor de andere sectoren? zodat we niet meer richting kostprijs moeten..