Volgens brancheorganisatie Bionext is er ruimte voor 500 extra biologische boeren in Nederland. De markt vraagt hun product, maar het moet worden geïmporteerd omdat er in Nederland niet voldoende biologische productie is. De vraag van consumenten en supermarkten naar biologische producten steeg in 2015 met 12%. Die groei is veel sterker dan de toename van het beschikbare aanbod vanuit Nederland.

In Nederland werken bijna 1.500 boeren biologisch. CBS-cijfers laten zien dat hun aantal nauwelijks stijgt "Er komen er bij en er vallen er af. Grosso modo verandert er te weinig", zegt directeur Bavo van den Idsert van Bionext. Daardoor dreigt dat er meer bio-producten geïmporteerd gaan worden. "Dat is natuurlijk zonde", zegt Van den Idsert.

Volgens hem houden de omschakelingsregels boeren tegen om naar biologisch over te stappen. Ze moeten twee jaar werken volgens de regels van de biologische landbouw, maar mogen hun producten nog niet als biologisch verkopen. In de aanloop naar een hogere marge hebben ze daardoor hogere kosten en minder opbrengsten. Van den Idsert ziet daarin "een enorm knelpunt" dat niet alle boeren kunnen opvangen.

In Driebergen wordt momenteel een EU-congres gehouden waar experts zich buigen over de vraag hoe biologisch aan de groeiende vraag kan voldoen. Het marktaandeel biologisch in Nederland is met 4% nog bescheiden te noemen. In de Duitstalige landen van Europa worden marktaandelen gehaald die drie tot vijf keer zo hoog liggen.
NOS - 'Zeker 500 biologische boeren te weinig in Nederland'
Reageer
  • Deel
Druk af