De NRC keek naar landmatrix.org en constateerde dat Nederland een grotere 'landpikker' in Afrika is dan China. De krant schrijft: Onder andere China en Saoedi-Arabië werden in de meeste verhalen als boosdoeners aangewezen. Afrika, en in iets mindere mate ook delen van Azië en Latijns-Amerika, waren het slachtoffer. Maar klopt dat ook? In ieder geval wat China betreft zeker niet. Dat de Chinese overheid massaal grond in Afrika zou opkopen ten behoeve van de voedselvoorziening in eigen land, is in de data niet terug te vinden. Nederland blijkt een grotere investeerder dan China.
Lees ook
-
8
+Nederland tweede ijsexporteur van de EU met slechts 4% van de productie 5 aug 2021
-
63
+Compassie en samenwerking, de enige uitweg naar een groene, eerlijke en open wereld na Corona 22 apr 2020
-
13
+‘Buitenlanders nauwelijks geïnteresseerd in Nederlandse landbouwgrond’ 24 feb 2020
- 0 Onverwacht goede vooruitzichten voor prijs Nederlands varken 1 feb 2017
-
212
+Chinees varken bijna tweemaal zoveel waard als Hollands 11 mei 2016
-
353
+‘Ik word boos als biologisch duurzaam en een oplossing wordt genoemd’ 11 mrt 2016
- 47 Rabobank voorspelt groot varkenstekort in China 19 aug 2015
- 1 Henk Bleker zet Mongoolse zuivelketen op 16 okt 2014
- 0 FrieslandCampina waarschuwt boeren en duikt in melkpoeder 21 aug 2014
- 2 Chinese melkboer wordt 10 keer zo groot in 2020 1 mei 2014
Hans #1 , wat is het argument om bedrijven te verplichten een hoog percentage van hun winst in het land waar die winst gemaakt wordt te investeren? En wil je dat dan wereldwijd gaan verplichten?
Enkele aanvullingen. Ten eerste moet vermeld worden dat het geschetste beeld (Nederland koopt meer land dan China) ontstaat omdat het verslag van het Land Matrix Initiative alléén gaat over transacties voor gebruik of ontwikkeling van landbouwgrond. Had men twee andere oogmerken waarmee land wordt gekocht meegeteld (mijnbouw en infrastructuur), dan zou het beeld vermoedelijk heel anders zijn.
De NRC schrijft ook dat slechts in een minderheid van de gevallen de lokale bevolking fatsoenlijk geïnformeerd/geraapdleegd werd. Het zou interessant zijn geweest als dit in het rapport zelf nog eens was uitgesplitst naar landen van herkomst, maar dat kon ik er niet zo snel in ontdekken. Jammer, want dat is nog steeds de achilleshiel van veel van deze transacties. En trouwens niet alleen in ontwikkelingslanden: diezelfde NRC schreef gisteren ook over boeren die moeten wijken voor geulen in de Waal, met alle spanningen van dien. Ook daar vonden (sommige, niet alle) mensen dat hun inspraak voor de bühne was en de besluiten al genomen waren.
De kolonisatie van Afrika niet meer door naties/landen, maar door banken, pensioenfondsen en bedrijven.
Het heet nu ontwikkeling, maar het effect is hetzelfde. Uitbuiting met de grootste winst voor het 'home land'.
Hoog nodig dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO - World Trade organization) landen vastlegt op een alom gerespecteerde VN-wet, waarbij een hoog percentage winst in de regio geïnvesteerd moet worden voor andere (!) werkgelegenheid, onderwijs en zorg.
Zo niet, dan wordt het een obscure revival van het oude kolonialisme.