Na 25 jaar is de ambacht garnalenpellen weer terug in Nederland. Het Haagse bedrijf Greenfox opende woensdag een zogenoemd 'pelatelier' op de Binckhorst in Den Haag. Greenfox begint met 25 werknemers en verwacht dit te kunnen uitbreiden naar 150 mensen. Het pelatelier biedt plek voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, meldt Omroep West. Deze mensen worden opgeleid tot garnalenpeller en krijgen hierdoor een nieuw perspectief.

Dankzij de garnalenpellers hoeven in de Noordzee gevangen Hollandse garnalen niet onder de conserveringsmiddelen heen en weer te reizen naar Marokko, zegt Greenfox. Die reis kostte alles bij elkaar zo'n twee weken en dat bleef niet zonder impact op de smaak en kwaliteit van de garnalen. De garnalen blijven dus verser, iets wat tv-kok Herman den Blijker wel kan waarderen. "Je proeft nu de pure garnaal", zegt hij op Radio 1.

Eerder dit jaar berichtten GPC Kant en Garnalenhandel Telson over hun garnalenpelmachines die het retourtje Marokko overbodig maakten. Het Haagse handmatige garnalenpellen kan economisch uit door subsidie van de overheid en doordat consumenten weer bereid zijn meer te betalen voor een goed product.
Omroepwest - Garnalenpellers na 25 jaar terug in Nederland; 150 banen bij 'pelatelier' in Den Haag
Reageer
  • Deel
Druk af