Tot op heden dacht de wetenschap dat de eerste grote uitbraken van infectieziekten samenhingen met het begin van de landbouw, zo'n 8.000 jaar geleden. De concentraties van grotere groepen mensen en dieren op één plaats zou de ideale voedingsbodem voor de overdracht van ziekten hebben gevormd.

Nieuw Engels onderzoek maakt aannemelijk dat infectieziekten al duizenden jaren eerder voorkwamen en mogelijk zelfs de oorzaak zijn voor het verdwijnen van de Neanderthalers, zo'n 40.000 jaar geleden. Volgens onderzoeker dr. Charlotte Houldcroft waren de vroege mensen die uit Afrika naar Europa emigreerden een 'bak vol tropische ziekten'.

De wetenschappers bestudeerden het genoom van ziekteverwekkers en fossiel DNA. Ze troffen sporen van tuberculose, verschillende vormen van herpes, lintwormen en maagzweren aan. "Voor de Neanderthaler-populatie in Eurazië, die aangepast was aan de infectieziekten die daar voorkwamen, moet blootstelling aan nieuwe ziekteverwekkers uit Afrika catastrofaal zijn geweest”, zegt Houldcroft. De nieuwe ziekteverwekkers verzwakten de in kleine groepen levende Neanderthalers. Daardoor werden ze minder succesvolle jagers en voedselverzamelaars en verloren ze uiteindelijk de strijd om het bestaan.
The Guardian - Neanderthals may have died of diseases carried by humans from Africa
Reageer
  • Deel
Druk af