De Stichting Natuur en Milieu wil naar aanleiding van een onderzoek naar bestrijdingsmiddelen een onmiddellijk verbod op het toepassen van de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen. Natuur en Milieu liet CLM, een onafhankelijk kennis- en adviesbureau, een risicolijst maken van 238 bestrijdingsmiddelen. Ruim de helft van de in Nederland gebruikte bestrijdingsmiddelen blijkt giftig en schadelijk voor mens en milieu.

De gewasbeschermingsmiddelenorganisatie Nefyto keurt de uitkomsten en systematiek van het onderzoek af. Nefyto vertelde Boerderij dat de resultaten misleidend zijn omdat geen enkele rekening gehouden is met de voorwaarden waaronder de middelen kunnen en mogen worden toegepast. Maritza van Assen, directeur van Nefyto, stelt dat alle middelen op de lijst veilig zijn voor mens en milieu als zij volgens het etiket worden gebruikt.

De risicolijst was een classificering van bestrijdingsmiddelen. De bestrijdingsmiddelen waren ingedeeld in de categorie rood, oranje of groen op basis van het veronderstelde risico voor mens, drinkwater, waterleven, bodemleven of nuttige organismen. CLM beoordeelde vooral de intrinsieke eigenschappen van de actieve stof en liet risico’s door blootstelling buiten beschouwing. Een ondeugdelijke aanpak, vindt Nefyto.
NOS - Snel verbod op zeer giftige bestrijdingsmiddelen bepleit
Reageer
  • Deel
Druk af