Op de Noordpool worden de komende dagen extreme temperaturen verwacht, die plaatselijk tot 25 graden Celsius hoger liggen dan normaal voor de tijd van het jaar. "Het ijs gaat de komende dagen snel smelten en de dierenpopulatie lijdt eronder", zegt weerman David Dehenauw in de Standaard. Jaco van Wezel, Weeronline, denkt dat de gevolgen mee zullen vallen. De vraag is vooral hoe lang de warmte blijft hangen.

De oorzaak is een van de sterkste stormen ooit geregistreerd boven de Noord-Atlantische Oceaan en die is op weg naar IJsland. De storm groeit zeer snel en is al enkele kilometers lang. De winterstorm wordt vergezeld door twee grote lagedrukgebieden en brengt enorme hoeveelheden warme lucht uit de tropen naar het Noordpoolgebied. Door de warme wind zullen de temperaturen daar flink stijgen, naar verwachting tot 5 graden Celsius. Sinds het begin van de metingen is de temperatuur op de Noordpool 's winters slechts één keer boven het nulpunt gestegen.

Afgelopen week verklaarde de sceptische Nederlands-Britse klimaatwetenschapper Richard Tol in de Nederlandse pers dat we ons niet druk moeten maken over een paar graden opwarming of incidenten moeten opblazen tot rampen.
De Standaard - 25 graden warmer op Noordpool:
'Grote impact op korte tijd'
Reageer
  • Deel
Druk af