Monsanto zet niet langer in op grote overnames, maar wil door middel van samenwerkingsverbanden en autonome groei zijn pesticidenportefeuille verder uitbreiden. Dat vertelde topman Hugh Grant bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Vorig jaar probeerde Monsanto tot twee keer toe Syngenta over te nemen. De combinatie zou de grootste pesticiden- en zaadproducent ter wereld opleveren. Maar Syngenta wees de biedingen af en is op dit moment in een deal verwikkeld met het Chinese ChemChina. Twee andere grote landbouwchemische bedrijven, DuPont en Dow, besloten te fuseren. Monsanto moet 'realistisch' zijn, aldus Grant. "Er zijn verschuivingen opgetreden in het landschap en we moeten focussen op het op andere manieren realiseren van innovatie [in pesticiden]."

In plaats van overnames, mikt het bedrijf nu op samenwerkingsverbanden om zijn portefeuille aan bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, insecten en schimmels te verbreden. Het patent op glyfosaat is verlopen en dus moet Monsanto op zoek naar nieuwe werkzame moleculen. De expertise die Monsanto heeft opgebouwd in zaad-genetica, nieuwe technologie├źn zoals het inzetten van micro-organismen die een gunstige werking hebben en big data biedt het bedrijf daarbij een sterke uitgangspositie.

De kwartaalcijfers vielen tegen; Monsanto boekte $1 miljard winst, ruim $400 minder dan een jaar eerder. De omzet daalde met 13% tot $4,53 miljard.
Wall Street Journal - Monsanto Chief Says No to Big Deals
Reageer
  • Deel
Druk af