Multinational Monsanto zou bij de toelatingsprocedures voor glyfosaat, het werkzame bestanddeel in het veelgebruikte onkruidverdelgingsmiddel Roundup, gerommeld hebben met studieresultaten. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad op basis van een deze week gepubliceerd Amerikaans onderzoeksrapport.

De Amerikaanse wetenschappers kregen met een beroep op wetgeving inzicht in niet-openbare studies. Monsanto voerde in de jaren '80 zelf eigen onderzoeken met glyfosaat uit. Daaruit bleek een verhoogd risico op kanker bij ratten en muizen. Monsanto kon de 'statistisch significante effecten' onder de mat vegen door de resultaten te combineren met gegevens uit andere studies. "Zonder dit bedrog was het middel waarschijnlijk nooit tot de markt toegelaten", stellen de wetenschappers in hun rapport. Ze signaleren ook "in epidemiologische studies bij mensen een duidelijk verband met een stijgend aantal tumoren in schildklier, blaas, lever, alvleesklier en nieren en ook met bepaalde auto-immuunziekten", schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Dit voorjaar kwam het kankerpanel van de Wereldgezondheidsorganisatie, IARC, op basis van literatuuronderzoek tot de conclusie dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is. Vorige week verklaarde de Europese voedselautoriteit EFSA dat het 'onwaarschijnlijk is dat glyfosaat carcinogeen is'.
RefDagblad - ?Monsanto vervalste studies Roundup?
Reageer
  • Deel
Druk af