Moderne granen hebben hogere opbrengsten en hogere kwaliteit eiwitten dan oergranen, bijkt uit onderzoek door de Universiteit van Hohenheim. SciShow maakte een filmpje over het onderzoek. SciShow noemt de uitkomsten logisch, omdat de moderne tarwesoorten zijn geselecteerd op hoge opbrengst en kwaliteit. Een groot voordeel van de moderne tarwesoorten is bovendien het ontbreken van een schil. Oergranen hebben een schil die beschermt tegen schimmels en ziekten, maar die de verwerking bemoeilijkt. Bij het oude graan spelt maakt het kaf 30% van de aar uit.

De onderzoekers vergeleken gewone tarwe en harde tarwe met spelt, emmertarwe en eenkorn in 4 Duitse gebieden. Ze keken in totaal naar 75 variaties, 15 variaties per type. De opbrengst van spelt was 37% lager dan de moderne tarwesoorten. Voor emmertarwe en eenkorn was dit 52% en 65% lager. Bovendien werden de oergranen ongeveer 30cm langer. Dit maakt de oogst moeilijker. De oertarwe kreeg minder stikstofrijke meststoffen dan de moderne tarwesoorten, maar bevatten meer eiwitten. Dat bleken echter vooral gluten te zijn en geen hoogwaardige eiwitten.
Knack - Granen uit de oudheid: zijn ze echt beter dan moderne graansoorten?
Reageer
  • Deel
Druk af