Minder vaak maaien langs wegen heeft veel voordelen. Het is beter voor bestuivers, draagt bij een grotere diversiteit van wilde bloemen en vermindert uitgaven aan olie en arbeid. Dat berekenden onderzoekers van de Universiteit van Florida.

Onderzoekers telden levende en dode vlinders langs wegen in Alachua County in het voorjaar, zomer en de herfst van 2011 bij verschillende maairegimes. Net als bijen zijn vlinders bestuivers. De wetenschappers ontdekten dat minder maaien zorgt voor minder dode vlinders. Volgens Jaret Daniels zijn de uitkomsten van het onderzoek concreet genoeg voor het Florida Departement of Transportation (FDOT) om ze in nieuwe beleid om te zetten.

In 2014 publiceerde de Universiteit van Florida een onderzoek waaruit bleek dat een kostenreductie van 30% in maaikosten tevens een duurzaamheidswinst zou opleveren.

Het FDOT zegt de onderzoeksresultaten te waarderen omdat het graag wil bijdragen aan een beter milieu dat biodiversiteit en bestuivers stimuleert. Helaas klaagt het publiek regelmatig bij het FDOT wanneer bermen overgroeid zijn met gras en bloemen.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af