Jaarlijks overlijden wereldwijd circa 12,5 miljoen mensen aan de gevolgen van milieuvervuiling. Dit is bijna een kwart (23%) van alle overlijdensgevallen. Dit blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van de cijfers van 2012.

Het aantal doden dat toe te schrijven is aan vervuiling van bodem, water en lucht, klimaatverandering en blootstelling aan chemicaliƫn is gestegen ten opzichte van het eerste WHO-rapport hierover uit 2006.

De meest voorkomende doodsoorzaken door milieuvervuiling zijn beroertes (2,5 miljoen) en hartfalen (2,3 miljoen). Dit komt vooral door luchtvervuiling (fijnstof) en toenemende ozonconcentraties. Daarnaast overlijden ongeveer 1,7 miljoen mensen aan kanker en 846.000 aan diarree.

In lage-inkomenslanden in Zuidoost-Aziƫ en de regio's ten westen van de stille Oceaan (incl. China) overlijden de meeste mensen aan de gevolgen van vervuiling, respectievelijk 3,8 en 3,5 miljoen. Maar ook in hoge-inkomenslanden overlijden mensen door vervuiling van water en lucht. Op het Amerikaanse continent overlijden daardoor jaarlijks 850.000 mensen. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar.

In het rapport schrijft de WHO dat beleid voorhanden is om milieuvervuiling adequaat aan te pakken. Verbeterde waterzuivering, schone energie en slim ingedeelde stedelijke omgevingen zouden longaandoeningen en hart- en vaatziekten sterk kunnen verminderen.
Time - How Your Surroundings Could Be Killing You
Reageer
  • Deel
Druk af