De eerste Microbiome Award van Artismuseum Micropia is toegekend aan het ontwerp voor een 'biotische speen'. De speen moet in geval de natuurlijke geboorte niet kan plaatsvinden, er voor zorgen dat baby's toch met de juiste bacteriën in aanraking komen om hun darmstelsel te bevolken.

Sara Botschuijver, PhD-studente aan het Tytgat Instituut voor Lever- en Darm-onderzoek van het AMC in Amsterdam, ontwierp de biotic comforter. Ze kwam op het idee naar aanleiding van een lezing over de manieren waarop mensenkinderen in aanraking komen met de bacteriën die hun darmstelsel koloniseren, het microbioom. Dat is via hun moeder tijdens de geboorte, en via de omgeving. “De biotische speen zorgt ervoor dat baby’s die met een keizersnede op de wereld zijn gebracht, op een veilige manier worden blootgesteld aan de bacteriën uit het geboortekanaal van hun moeder. Als gevolg hiervan koloniseert het darmstelsel van de pasgeborene met de juiste bacteriën waardoor het immuunsysteem als het ware ‘getraind’ wordt. Mogelijk kunnen auto-immuunziekten later in het leven misschien worden voorkomen", zegt Botschuijver.

De biotische speen verkeert nog in het ontwerpstadium, maar de €1.000 euro prijzengeld de eerste stappen op weg naar realisatie vergemakkelijken. Micropia wil met de Microbiome Award een breed publiek enthousiast maken voor microbiologie. De Award zal jaarlijks worden uitgereikt aan degene die het meest originele, innovatieve en toepasbare voorstel schrijft over het gebruik van het menselijk microbioom.
WelingelichteKringen - Micro-prijs voor biotische speen - wel.nl
Reageer
  • Deel
Druk af