De Standaard van vanmorgen drukt een uitgebreid interview af met de bekende Amerikaanse journalist en schrijver van voedselboeken Michael Pollan. Hij blijkt een volledig zakje suiker in zijn kopje koffie te drinken en zegt te denken dat de huidige 'broodfobie' over tien jaar niet meer bestaat.

Polen: 'Ik kan me niet inbeelden dat brood over tien jaar nog altijd zo onpopulair is als vandaag. Gluten is het duivelse voedingsstofje van het moment en dan zijn ook koolhydraten nog eens uit de mode. Brood heeft het dus even moeilijk. Maar onze soort eet al zesduizend jaar brood. In het merendeel van de Europese geschiedenis vormde brood de helft van de voedingswaarde van ons dieet. Het is basisvoedsel en mensen zijn geneigd om daarnaar terug te keren.’

Het interview ademt rust en relativering. Pollan noemt zowel 'natuurijk eten' als 'gezond eten' een mythe. Natuurlijk eten bestaat niet meer, omdat het een resultaat is van vele eeuwen van verdeling van planten en dieren. Gezond eten op basis van onderzoek naar nutriënten vindt hij een conceptuele vergissing omdat we er te weinig van kunnen weten. Volgens Pollan is het belangrijk dat we zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eten, al kan dat prima uit de fabriek komen.

Michael Pollan hielp mee de verse en lokale voedselbeweging te inspireren en op stoom te komen. Nu lijkt hij te zeggen dat bijvoorbeeld ook minimaal bewerkte conserveren en diepvries prima voeding zijn, als we ze maar gevarieerd eten. Ook suiker kan wat Pollan betreft, als het maar met mate is.

Het interview vond plaats in het kader van de Europese promotietour bij de verfilming van Pollans boek Cooked die binnenkort op Netflix te zien is. Ook Mac van Dinther schrijft er vandaag in de Volkskrant over en geeft 24-Kitchen een veeg uit de pan. Dat zou "bewegend behang" zijn "waarop koks hun gesponsorde gerechten proberen te slijten." Pollan probeert slechts zijn eigen boeken en films te verkopen.
?Ha, de broodfobie, die zit nu overal?
Reageer
  • Deel
Druk af