Een onderzoek onder 120 vrouwen laat zien dat mensen het eten dat ze zelf maken lekkerder vinden dan wanneer anderen het maken, zeker als het gezond is.

In de studie proefden de vrouwen milkshakes met gezonde of ongezonde ingrediënten, die klaargemaakt waren door henzelf of door iemand anders. Daarna gaven ze een score voor hoe lekker het was en een score voor hoe gezond ze dachten dat de milkshake was.

De vrouwen vonden de gezonde frambozenmilkshake het lekkerst als ze die zelf gemaakt hadden. Voor de ongezonde chocolademilkshake maakte dit geen verschil. Volgens de onderzoekers zijn mensen zich meer bewust van de gezonde ingrediënten wanneer ze zelf betrokken zijn bij het bereiden van de milkshake.

De onderzoekers concluderen dat de test het zogenaamde ‘IKEA-effect’ bevestigt. Dit is het effect dat je meer waardering hebt voor iets waar je zelf moeite voor hebt moeten doen, bijvoorbeeld door het in elkaar zetten van meubels.
De inzichten uit de test zouden gebruikt kunnen worden in campagnes om gezonder en vaker zelf te koken. “Gezinnen zouden simpele, maar gezonde gerechten aangereikt moeten krijgen om zo gezond thuis eten te stimuleren. Ook kan het betrekken van leerlingen of werknemers bij het maken van de lunch positief werken, bijvoorbeeld door ’build-your-own’ sandwiches en salades”, aldus de auteurs.
Time - People Like Food More When They Make It Themselves
Reageer
  • Deel
Druk af