De Britse supermarktketen Morrisons lanceerde enige weken geleden melk waarvan gegarandeerd 23 pence (32 cent) per 2,2 liter pak naar de boeren zou gaan. Op de pakken prijkt een Britse vlag en de aanduiding '23 pence For Farmers'. Morrisons kwam met de boerenmelk in reactie op protesten van Britse melkboeren, die door de lage melkprijzen in het nauw zijn gekomen. Klanten kopen de melk graag, om de boeren een steuntje in de rug te geven.

Zondag onthulde de Britse krant Sunday Telegraph dat de boerenpremie in de praktijk nogal tegenvalt. De melk wordt namelijk geleverd door 'de enorme Scandinavische coƶperatie Arla', citeert Boerderij. Arla is een coƶperatie, die de meerprijs die Britse melk oplevert, moet verdelen onder alle 13.000 leden. Dus ook onder leden in andere Europese landen. ''Wat als Brits wordt aangemerkt, komt dus maar voor een heel klein deel terecht bij onze Britse boeren. Op die manier worden wij er dus geen cent beter van,'' zegt Nigel Batten van actiegroep Farmers for Action.

Morrisons heeft de gang van zaken inmiddels bevestigd en stelt dat "we nooit gezegd hebben dat het geld naar Britse boeren gaat". In de praktijk komt maar een kwart van de premie bij Arla's Britse leden terecht. Dat voelt zuur, als je als consument denkt iets voor je eigen boeren te doen.
Telegraph - Sour truth behind Morrisons' 'For Farmers' milk
Reageer
  • Deel
Druk af