Dat blijkt uit een interview van het FD met LTO Melkveehouderijvoorzitter Kees Romijn. Hij reageert op het nieuws dat FrieslandCampina zijn leden-boeren een bonus van 2 euro per honderd liter belooft als zij niet nóg meer melk gaan produceren. Hun overproductie is het gevolg van het vervallen van het melkquotum begin 2015.

Romijn zegt: "Nederland is een echt zuivelland en het is logisch dat àls er ergens meer wordt geproduceerd, het in Nederland is. De melkprijs is matig op het moment en veel boeren dachten door meer liters te leveren toch aan hun inkomen te komen. Een boer krijgt dan het signaal dat die melk niet verwerkt kan worden. Dat doet pijn. Ik snap de maatregel wel van FrieslandCampina. Het krijgt veel meer melk dan verwacht. In heel West-Europa is er meer melk. Als je dat als losse melk verkoopt, krijg je er een dubbeltje voor. Terwijl je dertig cent aan de melkveehouders betaalt."

FrieslandCampina belooft dus een bonus van 2 cent per liter om niet 20 cent per door hun leden overgeproduceerde liter te hoeven verliezen.

Op Boerderij zegt Romijn dat er geen reden is om politiek om in te grijpen. Wel vraagt hij om een duidelijk wetgevend kader dat de melkproductie in Nederland beperkt.
Het Financieele Dagblad - 'We hebben de melkproductie met z'n allen onderschat'
Reageer
  • Deel
Druk af