Onderzoek door de Amerikaanse Duke University toont aan dat diabetespatiënten twee keer zoveel tanden verliezen als mensen die niet aan diabetes lijden. Vooral Afro-Amerikanen met diabetes blijken tanden te moeten missen.

Waarom dit verband bestaat, is niet bekend. Volgens Bei Wu van de Duke University is het wel duidelijk dat het twee kanten op werkt: “Diabetes vergroot de kans op een slechtere mondgezondheid, terwijl aandoeningen aan tanden en tandvlees weer voor een slechtere algehele gezondheid van diabetici zorgen.” Dat diabetici meer risico lopen op oogproblemen en amputaties is algemeen bekend. Ook tandvleesontstekingen zijn een veel voorkomende complicatie bij diabetici. Veel diabetesartsen verwijzen hun patiënten standaard door naar de oogarts en pedicure. Een verwijzing naar de tandarts blijkt echter maar voor weinigen bovenaan de agenda te staan. Wu pleit voor regelmatige controles door de tandarts voor diabetici.

Vorige week werd bekend dat het aantal nieuwe gevallen van diabetes in de VS daalt. In 2014 waren er 1,4 miljoen nieuwe gevallen, tegenover 1,7 miljoen in 2009. In totaal zijn er nu 22 miljoen diabetespatiënten in de VS. Ook de hoeveelheid mensen die tanden kwijtraakt, is in de laatste 40 jaar afgenomen. Bij diabetespatiënten komt dit nog altijd vaker voor.
medicalXpress - Another downside to diabetes: tooth loss
Reageer
  • Deel
Druk af