Deze week ging het internationale samenwerkingsproject ‘Meer natuur voor pittig fruit’ officieel van start. Zeven partners uit België en Nederland slaan de handen ineen met fruittelers en gemeenten om de 'bestuivingscrisis' in de belangrijkste fruitregio's rond de Belgisch-Nederlandse grens aan te pakken.

Het Europese Interreg-programma ondersteunt de samenwerking met bijna € 650.000. Dat zegt niet alleen veel over de omvang van het project, maar ook over de ernst van het onderliggende probleem. Door de achteruitgang van de bijenpopulatie komt de bestuiving van fruitbomen in het gedrang.

Aan de hand van een ecologisch model wordt de nieuwste Vlaamse en Nederlandse kennis verzameld. Hieruit moeten maatregelen komen die het de bijen naar het zin maken en de bijensterfte tegengaan. Het gaat niet alleen om de boomgaarden, maar ook om de landschappen eromheen. “Als wij oog hebben voor de natuur, dan kan de natuur zijn werk doen”. Met die woorden maken gedeputeerden Monique Swinnen en Mark Florquin duidelijk waar het project om draait, bericht Vilt.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Iedereen in actie tegen bestuivingscrisis in fruitteelt - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af