Reisorganisaties gaan inzicht geven in de 'klimaatschade' die een vakantie veroorzaakt. Vanaf dit najaar komt in brochures en op websites de totale 'vakantievoetafdruk' te staan, zegt reisbrancheorganisatie ANVR. Uiteindelijk moet er een app komen, waarmee de reiziger zelf kan berekenen wat het klimaateffect is van zijn vakantie.

ANVR ontwikkelde een rekenmodel dat "orde moet scheppen in de huidige chaos van rekenmethoden van luchtvaartmaatschappijen en aanbieders van klimaatcompensatie", schrijft De Volkskrant. Het model neemt naast de wijze van transport (uitstoot van auto, trein of vliegtuig) ook het verblijf in hotels en appartementen mee. Ook het energieverbruik van verschillende typen accommodaties in diverse klimaatzones en de al of niet duurzame manier waarop in diverse landen energie wordt opgewekt, zijn in het model verwerkt.

Volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam neemt de vraag naar inzicht in het klimaateffect van reis en verblijf toe. "Al is dat nog wel op een heel beperkt niveau. Maar gezien onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zouden ons als sector diskwalificeren als we er niets aan zouden doen."

de Volkskrant - Reisbureaus berekenen hoeveel klimaatschade trip aanricht | Reizen | de Volkskrant
Reageer
  • Deel
Druk af