Nederland beschikt sinds kort over een gecertificeerde glutenvrije productiefaciliteit voor haver. Fabrikant Vandinter Semo uit Scheemda en de Universiteit van Wageningen ontwikkelden de locatie.

Glutonintolerantie veroorzaakt bij één tot drie procent van de Nederlandse bevolking een allergische reactie op de gluten in tarwe, gerst en rogge. Haver bevat geen gluten en is dus geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Bert-Jan van Dinter, directeur van Vandinter Semo: "Met de glutenvrije productieketen kunnen patiënten een breder voedselpakket tot zich nemen dan alleen een rijstwafel of maïs."

Om zeker te stellen dat de haver in de productieketen helemaal vrij is van resten van andere granen als tarwe, gerst of rogge, werkt de fabriek samen met boeren die aan strenge voorwaarden voldoen en zorgvuldig worden begeleid. De glutenvrije haverketen van Vandinter Semo begint bij de eigen productie van haverzaden die 100% vrij zijn van tarwe-, gerst- en roggezaden, op Nederlandse akkers waarop tenminste 8 jaar geen granen zijn geteeld. Na de oogst doorloopt de glutenvrije haver een streng schonings- en controle traject in een omgeving die vrij is van tarwe, rogge en gerst. De haverpelmachine in Scheemda kan 1.500 ton per jaar verwerken.

In de fabriek van Van Dinter is er geen gevaar voor 'besmetting' met andere granen omdat de fabriek die, als enige in Europa, buiten de deur houdt.
RTV Noord - Bedrijf uit Scheemda ontwikkelt glutenvrije productieketen
Reageer
  • Deel
Druk af