Onderzoeken naar de werking van zoetstoffen gefund door fabrikanten van zoetstoffen hebben een bijna 17 keer grotere kans op positieve resultaten. Dit blijkt uit een analyse van 31 onderzoeken door de universiteit van Sydney. Studies van wetenschappers zonder conflicterende belangen vonden geen positieve gezondheidseffecten van zoetstoffen. Studies die gesponsord werden door producenten van suikerhoudende dranken of door waterbottelaars vonden zelfs negatieve gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. 41% van de onderzoeken waar sprake was van belangenverstrengeling vermeldde dit niet. Dit bericht volgt op het nieuws van vorige week dat de suikerindustrie wetenschappers betaalde om vet zwart te maken.
AFN - Academic review finds evidence of bias in artificial sweetener research | Australian Food News
Lees ook
-
3
+Suiker verkoopt zichzelf wel ondanks 45 kwalen 25 mei 2023
-
13
+Groot onderzoek naar zoetstoffen levert vooral veel onduidelijkheid op 11 jan 2019
-
0
+Gijzeling in de fles maakt ‘zeldzame’ nep-whisky mogelijk 24 dec 2018
-
8
+‘Zonder toegevoegde suikers’ betekent dat er ook geen zoetstoffen in de koekjes mogen zitten 9 feb 2018
-
1
+Kopers dure Rhônewijn geflest 9 aug 2017
- 3 Chocoladefabrikanten laten repen krimpen 8 feb 2017
- 3 Klimaatverandering en visfraude slecht voor visserij 10 sep 2016
- 14 Vermelding ‘Toegevoegde suikers’ verwart consument 23 jun 2015
- 0 Nederlanders drukten 57.000 Nespresso-cups achterover 26 apr 2014
- 1 Ook waarschuwingen vanuit VS tegen antibiotica in varkenshouderij 20 sep 2013