Onderzoeken naar de werking van zoetstoffen gefund door fabrikanten van zoetstoffen hebben een bijna 17 keer grotere kans op positieve resultaten. Dit blijkt uit een analyse van 31 onderzoeken door de universiteit van Sydney. Studies van wetenschappers zonder conflicterende belangen vonden geen positieve gezondheidseffecten van zoetstoffen. Studies die gesponsord werden door producenten van suikerhoudende dranken of door waterbottelaars vonden zelfs negatieve gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. 41% van de onderzoeken waar sprake was van belangenverstrengeling vermeldde dit niet. Dit bericht volgt op het nieuws van vorige week dat de suikerindustrie wetenschappers betaalde om vet zwart te maken.
Lees ook
-
3
+Suiker verkoopt zichzelf wel ondanks 45 kwalen 25 mei 2023
-
0
+‘EU is 10 jaar te laat met voedingsprofielen’ 22 jan 2019
-
13
+Groot onderzoek naar zoetstoffen levert vooral veel onduidelijkheid op 11 jan 2019
-
8
+‘Zonder toegevoegde suikers’ betekent dat er ook geen zoetstoffen in de koekjes mogen zitten 9 feb 2018
-
2
+Halo Top, ijs in VS dat je ‘onbekommerd’ door kunt eten 27 okt 2017
- 3 Chocoladefabrikanten laten repen krimpen 8 feb 2017
-
6
+Complot wetenschappers en suikerindustrie tegen vet ‘ongeloofwaardig’ 22 sep 2016
-
4
+Je wordt als zoetekauw geboren 21 jul 2015
- 3 Etikettenzwendel treft Italiaanse ‘kwaliteitswijn’ 31 mei 2014
- 0 NVWA constateert fraude met ondermaatse tong 27 sep 2013