Onderzoeken naar de werking van zoetstoffen gefund door fabrikanten van zoetstoffen hebben een bijna 17 keer grotere kans op positieve resultaten. Dit blijkt uit een analyse van 31 onderzoeken door de universiteit van Sydney. Studies van wetenschappers zonder conflicterende belangen vonden geen positieve gezondheidseffecten van zoetstoffen. Studies die gesponsord werden door producenten van suikerhoudende dranken of door waterbottelaars vonden zelfs negatieve gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. 41% van de onderzoeken waar sprake was van belangenverstrengeling vermeldde dit niet. Dit bericht volgt op het nieuws van vorige week dat de suikerindustrie wetenschappers betaalde om vet zwart te maken.
AFN - Academic review finds evidence of bias in artificial sweetener research | Australian Food News
Lees ook
-
3
+Suiker verkoopt zichzelf wel ondanks 45 kwalen 25 mei 2023
-
2
+Handelaar verkocht inktvis als octopus om de markt toch tevreden te stellen 9 dec 2019
- 1 Fraude met paardenvlees voor Nederlandse rechter 28 jan 2019
-
13
+Groot onderzoek naar zoetstoffen levert vooral veel onduidelijkheid op 11 jan 2019
-
8
+‘Zonder toegevoegde suikers’ betekent dat er ook geen zoetstoffen in de koekjes mogen zitten 9 feb 2018
-
1
+Witte kassa maar nog altijd zwart geld in Belgische horeca 12 dec 2017
- 3 Chocoladefabrikanten laten repen krimpen 8 feb 2017
-
3
+‘Ook light frisdrank vergroot kans op diabetes’ 26 okt 2016
-
5
+‘Eetpatroon oude Romeinen zorgde voor perfect gebit’ 2 okt 2015
- 2 ‘Honing’ waar geen bij aan te pas is gekomen 25 jun 2014