Vanaf deze maand opent in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB). De fecestransplantatiebank, oftewel ‘poepbank’, kan een uitkomst zijn voor mensen met terugkerende darminfecties, zoals Clostridium difficile. Een transplantatie met poep van een gezonde donor is voor 5% van de 3.000 patiënten per jaar de enige effectieve behandeling.

Op dit moment vinden er 3 tot 4 poeptransplantaties per maand plaats in Nederland, maar dit aantal zal naar verwachting snel gaan stijgen. LUMC-prof. Ed Kuijper van de afdeling Medische Microbiologie: “De effectiviteit van de fecestransplantatie bij patiënten met een Clostridium difficile-infectie is in 2013 bewezen. Sindsdien is de behandeling opgenomen in nationale en internationale richtlijnen.”

Het persbericht meldt: De NDFB maakt behandeling met donorfeces makkelijker toegankelijk voor artsen en ziekenhuizen in het hele land. De ‘poepbank’ zorgt ervoor dat de feces volgens de richtlijnen gescreend en geregistreerd zijn en verzorgt het transport door heel Nederland. Liz Terveer, arts-microbioloog in opleiding en coördinator van de fecesbank: “We werken met gestandaardiseerde protocollen voor onder meer de donorscreening, het ‘opwerken’ van de feces tot een transplantatieproduct, de opslag bij -80 ⁰C en de uitgifte van de feces-suspensie. De arts die de feces ontvangt, kan deze veilig en direct inbrengen in de twaalfvingerige darm van de patiënt."

De NDFB zoekt nog donoren die ontlasting willen afstaan voor de behandeling van patiënten. Voorwaarden zijn dat zij in de buurt van Leiden wonen en gezond zijn. Prof. Kuijper: “Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is. Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Donoren bieden patiënten de kans op een laagdrempelige en veilige behandeling tegen een belastende aandoening.”

De fecesbank is het resultaat van een samenwerking tussen het AMC, VUMC, MCH-Bronovo, het Havenziekenhuis en onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. Het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu besteedt donderdag 11 februari aandacht aan de fecesbank, om 19.20 op NPO2.
LUMC - Nederlands eerste feces-transplantatiebank geopend in het LUMC | LUMC
Reageer
  • Deel
Druk af