Onderzoekers van de Universiteit van Utah maakten LEDs (light emitting diodes) uit voedsel- en drankafval. Voor hun experimenten gebruikten zij frisdrank, oud brood en tortilla. LED-lampjes bestaan uit zogeheten quantum dots (QD's), kristallen met lichtgevende eigenschappen. Naast 'gewone' quantum dots bestaan er ook carbon dots (CD's), QD's van koolstof. Ook CD's zijn geschikt voor LED licht. CD's zijn minder giftig en milieubelastend dan andere quantum dots, omdat ze niet uit gevaarlijke elementen als cadmium en selenium bestaan.

Om aan hun CD's te komen, plaatsten de onderzoekers voedselafval in een oplosmiddel onder druk en hoge temperatuur. Hiermee zetten ze het afval succesvol om in CD's voor LED-lampjes.

Het gebruiken van voedselafval voor de productie van QD's vermindert zowel de hoeveelheid afval als productiekosten, stellen de onderzoekers. Hun ultieme doel is massaproductie en het gebruik van deze LEDs in alledaagse apparaten, schrijft IFT. "Waar het uiteindelijk om draait, is het succesvol gebruiken van al bestaand afval", zegt hoofdonderzoeker Prashant Sarswat. Wel moet worden opgemerkt dat de hoge druk grote hoeveelheden energie kost en daarom minder duurzaam is dan deze omzetting van afval naar lampen suggereert.
IFT - abc LEDs made from food waste; New DNA technology has big potential - IFT.org
Reageer
  • Deel
Druk af